Потяги готові до відпочинку. А ви?

17.05.2008
Потяги готові до відпочинку. А ви?

Наступна станція — літо! (Світлани МАРТИНЕЦЬ.)

«Укрзалізниця» активно готується до літнього сезону, який у залізничників розпочнеться 25 травня — саме тоді пасажиропотік суттєво збільшиться за рахунок відпусток та літніх канікул. Тож, аби догодити усім, залізничники вже готують 6148 «літніх» пасажирських вагонів, де в обов’язковому порядку перевіряють санітарно­технічний стан. Зокрема, для забезпечення перевезень організованих груп дітей сьогодні готуються дитячі поїзди, а це понад 120 вагонів. І вже традиційно в «Укрзалізниці» заздалегідь заспокоюють: у разі підвищення попиту на перевезення на певних маршрутах буде залучено додаткові вагони.

Та на «гарячих» напрямках «рятівні» потяги вже зараз готові вийти на колію. Зокрема, Доне­цька залізниця виділила чотири додаткові поїзди в напрямку Криму: №277/278 «Донецьк—Сімферополь», №435/436 «Луганськ—Сімферо­поль», №419/420 «Луганськ—Феодосія» і №427/428 «Ясинувата—Феодосія». «Загалом до сезону відпочинку буде підготовлено 853 пасажирські вагони», — повідомили «УМ» у пресслужбі Донецької залізниці. Тут звітують: усі пасажирські вагони укомплектовані переносними та стаціонарними радіостанціями, медичними аптечками, необхідною кількістю комплектів постільної білизни і готові до літа.

А Львівська залізниця ще продовжує підготовку до сезону відпочинку. Втім залізничники запевняють: 748 вагонів уже обладнані за всіма стандартами й готові до перевезень пасажирів хоч сьогодні. «Відремонтовано системи і пристрої обслуговування пасажирів на всіх вокзалах. Наші спеціалісти перевірили касові апарати, гучномовний зв’язок, системи відеоспостереження, вентиляції та кондиціонування повітря в касах та залах для очікування», — розповіла кореспонденту «УМ» начальник пресслужби Львівської залізниці Лілія Криницька. За її словами, до роботи в літній період підготовлено 375 кас, зокрема: 73 каси приміського сполучення та 237 одиниць касового термінального обладнання.

Львівська залізниця обіцяє урізноманітнити асортимент продуктів харчування у вагонах та залах очікування. До речі, в усіх структурних підрозділах посилено перевірки рівня знань начальників поїздів, провідників вагонів та електромеханіків з правил пожежної безпеки та евакуації пасажирів. Цікаво, що перевіряють також знання правил етики спілкування з пасажирами та рівня знань української мови.

А на Південній залізниці до початку літа запрацюють 17 додаткових кас на вокзалах Харків­пасажирський, Харків­Левада, Суми, ПолтаваПівденна і Кременчук. Також, як повідомляє пресслужба, для покращення інформування пасажирів на вокзалах буде встановлено сімнадцять електронних табло, на екранах яких у режимі online повідомлятиметься про наявність вільних місць у потягах. «На вокзалі Харків­пасажирський уже встановлено три сенсорних монітори, за допомогою яких можна дізнатися про наявність місць у поїзді, вартість квитка, час відправлення та прибуття. Аналогічна послуга доступна і в мережі інтернет», — запевнила «УМ» керівник пресслужби Південної залізниці Ніна Кривонос.

ТІЛЬКИ ЦИФРА

За 4 місяці 2008 року «Укрзалізниця» перевезла майже 161 мільйон пасажирів.