Тату, лежіть мовчки

16.05.2008

Цю моторошну історію ще довго обговорюватимуть у селі Романівка Теребовлянського району на Тернопільщині.

Старий Степан Б. кудись зник ще минулої осені, але донедавна ніхто в Романівці й не здогадувався, що його вбив рідний син Іван.

Сином покійний, правда, і за життя не дуже тішився. Ще неповнолітнім його умовно засудили за крадіжку, потім двічі потрапляв за ґрати за крадіжку чужих коней, за хуліганство та побиття одного з односельчан.

Навесні 2007 року Іван укотре повернувся з виправної колонії, але на правильний шлях так і не став. Мати на той час уже померла, тож ділив хату з батьком–пенсіонером. Пиячив, не працював, тому лише за п’ять тисяч гривень продав свій земельний пай у два з половиною гектари. Відтак почав і батька намовляти, щоб той продав належну йому частину землі. Той не погоджувався, тож Іван почав відбирати у старого пенсію. Батько мовчав, бо не хотів, щоб син знову опинився за ґратами. Атмосфера в хаті була такою, що її обминали й сусіди, й родичі.

Після чергової пиятики син знову почав умовляти батька продати пай. Обіцяв придбати новенький телевізор. Та батько зізнався, що гроші на техніку назбирав із пенсії, але віддати гроші на покупку «теліка» відмовився. Виникла сварка, син кинув батька на підлогу і почав жорстоко бити. Судові експерти потім встановили численні переломи ребер, шийних хребців, черепа та грудної клітки. Залишивши ще живого на місці злочину, син–нелюд замкнув хату і на кілька днів подався пити до подружки. А повернувшись, затягнув тіло до комірчини і прикрив старим одягом. Так і почав жити разом із батьковим трупом в одній хаті, а для людей вигадував різні історії — то наче батько продав пай та з грошима пішов до сусіднього села жити до якоїсь удовиці, то ніби переїхав до родичів. А трупний сморід, на який звертали увагу рідкісні гості, пояснював ...травленням щурів.

Поштарка, котра приносила пенсію, все–таки звернула увагу на тривалу відсутність пенсіонера, хоча спочатку теж вірила розповідям його сина. Підозрами жінка поділилась із сільським головою. Він і повідомив працівників міліції. Проти сина–вбивці порушено кримінальну справу за ст. 115 ч. 1 Кримінального кодексу (умисне вбивство).

Світлана МИЧКО,
Петро КОЛІСНИК