Соска із самогонкою

16.05.2008
Соска із самогонкою

Батьки інколи привчають дітей до спиртного з пелюшок.

Коли медики відділення реанімації Монастириської районної лікарні оглянули доставленого з села Високе хлопчика, котрому виповнилося всього рік і три місяці, шоковані були навіть лікарі з найбільшим стажем. У малюка, який перебував у стані коми, виявили сильну анемію, важке ураження печінки та головного мозку, часткове загнивання шкіри у складочках (через те, що дитину не купали і рідко міняли пелюшки). До того ж хлопчик майже втратив зір. Але ж 6 лютого 2007 року Степанко народився абсолютно здоровим! Та тільки з батьками йому не пощастило.

Назвати подружжя Завіричів алкоголіками не можна: мають і дім, і господарство, і на землі працюють. Однак чоловік занадто пристрастився до оковитої, а згодом і жінка почала часто заглядати в чарку. У сім’ї є ще двійко маленьких дітей — шестирічна Оля та чотирирічний Миколка, тож минулого року сім’ю поставили на облік у районній службі у справах неповнолітніх як неблагополучну. Втім урятувати Степанкове здоров’я це не допомогло. Чомусь не забили вчасно тривогу і лікар–педіатр та медсестра, які впродовж першого року життя планово оглядали малюка вдома. Аж у лютому цього року, коли дитину застали без свідомості з пониженою температурою, судомами і блювотою, її терміново госпіталізували.

Перший діагноз, поставлений медиками, — гостре алкогольне отруєння. Відтак судово–медична експертиза довела, що тато з мамою скалічили хлопчика передусім тим, що регулярно (очевидно, щоб не заважав плачем) підливали йому в пляшечку... самогонку. За висновками спеціалістів, тривало це щонайменше півроку. В результаті лікарі не впевнені, що дитину вдасться повністю вилікувати і повернути до повноцінного життя.

Як повідомила «УМ» прес–секретар прокурора Тернопільської області Леся Долішня, слідство у цій безпрецедентній справі наразі ще триває. Перевіряє прокуратура, зокрема, і медичних та соціальних працівників, які в силу службових обов’язків мали б не допустити того, що сталося. Горе–батьків збираються позбавити батьківських прав. Проти них також порушено кримінальну справу за статтею 166 Кримінального кодексу України щодо злісного невиконання обов’язків по догляду за дитиною. Втім максимальний термін, що «світить», — три роки ув’язнення.