Гальмування під час галопування

16.05.2008

Били байдики, блокували трибуну, обмінювалися глузливими коментарями — учора парламентарії знову робили що завгодно, але тільки не працювали. Нарада лідерів фракцій у кабінеті спікера традиційно ні до чого конструктивного не привела, і Арсенієві Яценюку довелося, так і не розпочавши, закрити пленарне засідання Верховної Ради до сьогодні. І це при тому, що вимоги «блокаторів» від БЮТ не змінилися — негайне ухвалення «антиінфляційних» законів, а партнери по коаліції з блоку «Наша Україна — Народна самооборона» запевняли: готові проголосувати за них «хоч зараз». От тільки, бідкалися деякі «нунсівці», вони тих законів в очі не бачили.

Доповідаючи після чергового раунду переговорів «останні новини з фронту», Голова ВР повідомив, що лідери «практично узгодили кількість законопроектів і тепер визначаються, за які голосувати — урядові чи альтернативні депутатські». Згодом спікер запропонував поставити на розгляд парламенту всі внесені Кабміном законопроекти, які є в порядку денному (а він, до речі, займав 26 сторінок тексту), і «присвятити день уряду».

Не допомогло. Як пояснив голова фракції БЮТ Іван Кириленко, винні в цьо­му «партнери по коаліції», які наполягають на ухваленні закону про Кабінет Міністрів. «Це відтяжка часу: хай і далі галопує інфляція, хай далі уряд буде не результативним і неефективним», — «розшифрував» наміри «НУНС» Кириленко. На запитання, чому б його фракції не погодитися на закон про Кабмін (який, згідно з коаліційною угодою, мав бути ухвалений навіть ДО затвердження Прем’єр–міністра), аби швидше перейти до розгляду «антиінфляційних» проектів, керівний БЮТівець зауважив, що «НУНС» наполягає на ухваленні всіх коаліційних законопроектів, і лише після цього обіцяє «порадитися, що робити далі». Мовляв, уже «й опозиція погодилася», а партнери гальмують...» «А тим часом інфляція галопує».

Хоча опозиція, якщо вірити нардепу від Партії регіонів Борисові Колесникову, також особливого захвату від законопроектів БЮТ не висловлювала. Колесников заявив, що ні за них, ні за зміну керівництва Фонду держмайна ПР не голосуватиме (хоча раніше Яценюк ствер­джував, що «Регіони» готові підтримати звільнення Валентини Семенюк за певних умов). «БЮТ прикривається пакетом «антиінфляційних» законів, аби не ухвалювати закон про Кабмін. Але в цих законах немає нічого антиінфляційного», — сказав «регіонал», зауваживши, що адміністративними методами стримування інфляції проблемі не зарадити.

Партія регіонів поширила заяву, в якій висловлює стурбованість долею держави й закликає негайно зібрати розширене засідання РНБО з приводу політичної ситуації. А тим часом представники так званого «радикального» крила «НУНС» — «Народної самооборони» — вимагають негайно припинити блокування роботи ВР і «повернутись до виконання Конституції та законів». Депутати Стецьків, Доній, Стретович та Марущенко на прес–конференції презентували свої пропозиції виходу з кризи під промовистою назвою «Сім кроків назустріч здоровому глузду». «Cамбісти» пропонують термінового доопрацювання й ухвалення програми уряду та змін до бюджету, а також «замороження просування своїх проектів Конституції до вироблення узгодженого підходу» щодо конституційної реформи.