Кров на тріснутій землі

14.05.2008
Кров на тріснутій землі

Землетрус поховав заживо сотні дітей у кількох школах провінції Сичуань. (Фото Рейтер.)

Китай у жахові та траурі — землетрус, який із силою 7,8 бала почав свою руйнівну справу ще в понеділок, а вчора озвався ще кількома потужними поштовхами, вже спричинив загибель 11 тисяч 921 людини. Кількість жертв зростатиме, оскільки десятки тисяч людей надалі перебувають під руїнами будинків у південно–східній провінції Сичуань, де був епіцентр землетрусу. Зниклими безвісти вважаються приблизно 60 тисяч людей, з–поміж них — 2 тисячі іноземних туристів.

 

Найстрашніший із 1976 року

Позавчорашній земле­трус був найпотужнішим у країні за останні більш як 30 років. Під час попереднього землетрусу подібної сили, у 1976 році, загинули 240 тисяч осіб.

Влада країни досі не може порахувати точно ні загиблих в останні два дні, ні зниклих безвісти.

Відомо, що в окрузі Веньчуань знищено 80 відсотків будинків, загинули приблизно сім тисяч осіб. У 60–тисячному місті Мянчжу, розташованому за 100 кілометрів від епіцентру землетрусу, виявлено тіла понад двох тисяч загиблих, а 10 тисяч отримали поранення. Ще 4800 осіб перебувають під руїнами, і їхня доля невідома. На схід від епіцентру, в районі Бейчуань, під руїнами кількаповерхового будинку середньої школи опинилися приблизно тисячу учнів, а в місцевості Дуянгян під руїнами школи були поховані відразу 900 дітей.

Прем’єр–міністр Китаю Вень Дзябао наказав рятувальним загонам та армії до півночі дістатися до місць­ найбільшої руйнації в районі епіцентру землетрусу. Ці регіони надалі лишалися відрізаними від світу.

Китай — доволі закрита держава в подібних ситуаціях, тому, як повідомив представник комуністичного уряду КНР, гуманітарна допомога з–за кордону буде прийнята з вдячністю, але іноземні рятувальні загони не будуть допущені в район катастрофи.

Надивилися на панд

Зниклими безвісти вважають і понад дві тисячі іноземних туристів. Зокрема, як свідчить агенція «Франс прес», британське посольство в Пекіні інформувало про зникнення 15 громадян Великої Британії. Інформагенції повідомляють і про можливі втрати серед ізраїльських туристів, принаймні говорять про двох жінок, які відстали від групи і загубилися. За даними українського МЗС, наших співвітчизників серед загиблих унаслідок землетрусу немає.

Хто з іноземців загинув, а хто пропав — свідчення про це вельми туманні. Так, учора речник МЗС Китаю заявив, що серед іноземців немає жертв, але при цьому послався не на китайську інформацію, а на те, що закордонні посольства в Пекіні не мають інформації про загиблих співгромадян. Водночас агенція «Сіньхуа» стверджує, що автобус із 37 туристами, національність яких не відома, потрапив під зсув, спричинений землетрусом. Усіх їх начебто поховано заживо під масами грунту, що сповз із гір.

Багато іноземних мандрівників потрапили в зону лиха через цікавість до панд, адже щодня тисячі туристів відвідують заповідник Волун на північному заході Китаю, де ці симпатичні ведмеді живуть в умовах звичного для них природного середовища.

Загроза Олімпіаді?

Землетрус спричинив, окрім усього, ще й екологічну катастрофу. Так, у місті Сичуань вибухнули два хімічних заводи, поховавши під своїми уламками сотні робітників,пише італійська газета «Реппубліка». Хмара отруйного диму, який міститиь 80 тонн аміаку, поповзла регіоном. Екологи бояться, що наступні поштовхи землі, якщо такі повторяться знову, можуть загрожувати плотині на річці Янцзи, що за 300 км від епіцентру землетрусу.

Стихія змусила замислитися над тим, чи не є небезпечним проводити Олімпіаду в Пекіні, місті, яке розташоване на межі сейсмонебезпечної зони. Особливу тривогу викликають споруди, зведені нашвидкуруч — до Олімпійських ігор.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>