Дуель під пильним оком

08.05.2008
Дуель під пильним оком

Сто років тому в Харкові відбувся перший в історії міста футбольний матч. Саме цей ювілей вплинув на вибір місця проведення фіналу Кубка України, який уперше відбувся за межами столиці — на харківському стадіоні «Металіст».

За протистоянням «Динамо» й «Шахтаря» приїхав поспостерігати Президент Віктор Ющенко, а також вручити переможцю національний Кубок. Дев’ятикілограмовий трофей заввишки 70 см, виготовлений із металу й напівдорогоцінного каміння, за день до матчу організатори виставили у вітрині одного з ювелірних магазинів, який враз став місцем паломництва шанувальників футболу. Із нагоди свята було представлено розкішний фоліант під назвою «Сто років харківському футболу», а також блок тематичних марок, значки й листівки.

Аби підтвердити власні організаційні здібності, харківські чиновники почали готуватися до матчу ще за півроку до його проведення. За цей час завершили реконструкцію Південної трибуни стадіону, яка не бачила ремонту більше сорока років, і добудували повністю знесене Східне крило.

Не обійшлося без серйозних проблем. У березні працівники головної арени міста забули вчасно увімкнути підігрів, унаслідок чого повністю загинув газон. Нові зелені сходи з’явилися порівняно недавно. За їхнім ростом ретельно стежило без перебільшення ціле місто. Кілька днів тому головний тренер «Металіста» Мирон Маркевич і сербський півзахисник команди Марко Девич повідомили, що поле готове для проведення матчу, — трава на весняному сонці швидко пішла в ріст.

Правоохоронці розповіли про організацію безпрецедентних заходів безпеки перед фіналом Кубка. Порядком у місті і на під’їздах до нього опікувалося п’ять тисяч міліціонерів. Пильнували шляхи з Києва й Донецька також полтавські й луганські полісмени. Харківські власники легкових авто напередодні отримали пораду скористатися послугами громадського транспорту, оскільки місто готувалося прийняти понад 20 тисяч іногородніх фанатів і традиційно солідний президентський кортеж.

За словами заступника начальника обласного управління міліції Сергія Дергачова, на випадок виникнення якихось непередбачуваних ситуацій правоохоронці створили кілька резервних спецпідрозділів, що дислокувалися в місцях, відведених для київських та донецьких фанів. Практично всю арену оснастили новітньою системою відеоспостереження. Аби не сталося тисняви, ворота стадіону відчинилися за три години до початку матчу. Міліціонери, створивши при вході два живі коридори, ретельно перевіряли кожного вболівальника на предмет піротехніки та інших заборонених речей.

Перегляд фіналу виявився задоволенням не з дешевих, особливо з огляду на той факт, що в середу в Харкові зіпсувалася погода. Квитки коштували від 50 до 300 гривень.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку ще не було відомо, капітану якої команди Президент вручив Кубок. Але за кілька годин до матчу Віктор Ющенко привітав інших переможців — ветеранів ІІ Світової війни. На легендарній «Висоті маршала Конєва» поблизу селища Солоницівка Дергачівського району глава держави поклав квіти до Меморіалу й відвідав музей «Харківщина у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років».