Подарунок за заповітом

24.04.2008
Подарунок за заповітом

Дружина Пітера Деманта Ірина Вєчна, начальник консульського відділу Посольства України в Росії Володимир Саєнко та мер Чернівців Микола Федорук.

Це книжкове зібрання належало відомому російському письменнику і громадському діячу Пітеру Деманту (літературний псевдонім Вернон Кресс). Пітер Сигизмундович заповів свою унікальну книгозбірню, яку він збирав усе життя, місту свого дитинства та юності — Чернівцям.

Пітер Демант народився в 1918 році в Інсбруку, в родині австрійського офіцера. Дитинство та юність минули на Буковині, в Чернівцях. Він учився в німецькій гімназії, згодом — у Чехословаччині, а в 1939 році закінчив Ахенський технологічний інститут. Коли ж Західна Україна увійшла до складу СРСР, повернувся на деякий час у Чернівці й майже рік працював у Краєзнавчому музеї. В 1941 році був арештований і звинувачений у шпигунстві. Майже 13 років Пітер Демант провів у таборах ГУЛАГу. Після звільнення Деманту пропонували жити в Австрії, Америці, але він залишився жити в Москві. Людина енциклопедичних знань, він володів багатьма мовами, був одним із почесних членів товариства «Меморіал». Ще одна книга, яку написав Пітер Демант, — «Перше життя». Вона присвячена улюбленим Чернівцям і дуже цікава для сьогоднішніх істориків та просто чернівчан, бо там описане місто початку минулого століття, ще за панування Австрії. Пітер Демант із 1978 року мешкав у Москві. Помер він у грудні 2006 року.

Вернон Кресс — автор відомих книг «Сибірські міражі», «Мимохіть», «Мої три пароплави». А його роман «Зекамерон ХХ віку» здивував читачів і літературознавців своєрідним баченням і відчуттям ГУЛАГівських буднів.

У березні міський голова Чернівців Микола Федорук відвідав столицю і зустрівся з удовою письменника Іриною Вєчною. Ірина Петрівна тоді й оголосила останню волю свого чоловіка — подарувати бібліотеку рідному місту. Днями в муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського отримали подарунок — більш як 5 тисяч унікальних книжок, зібраних на Колимі та в Москві. Мер міста пообіцяв удові письменника до ювілею перевидати книгу «Перше життя», аби прочитати її змогли якомога більше людей.

Разом із бібліотекою Чернівці отримали портрет письменника та кілька його особистих речей, серед яких маска шамана з Колими, яку все життя зберігав Пітер Демант.