«СП — технічний апарат забезпечення Президента»

19.04.2008
«СП — технічний апарат забезпечення Президента»

Президенти України та ФК «Шахтар» на донецькій арені. (Фото Миколи Лазаренка.)

Навіть якщо БЮТ із «НУНСом» зроблять усе, щоб розвалити демократичну коаліцію, Президент цього не дозволить. «Я сказав членам коаліції: я вас ланцюгами зв’яжу. Ніхто звідти не вийде. А тому всі забаганки чи коментарі, які звідси йдуть, — це все від спокуси і не відповідає стану речей», — розповів журналістам про свою позицію Віктор Ющенко, перебуваючи позавчора в Донецьку, куди приїздив на всеукраїнську нараду «З любов’ю та турботою до дітей: Рік національного всиновлення».

Щодо конфлікту між СП і Кабміном глава держави висловився так: «Що таке інститут секретаріату Президента? Що це за інститут у державі? Це — технічний апарат забезпечення Президента України. Давайте говорити про Президента, а не про технічну службу. Тому я готовий сам пояснити кожну річ, яка набуває дисонансу в суспільстві».

Прокоментував Ющенко і своє ставлення до спроб Блоку Тимошенко створити в парламенті конституційну комісію. За словами В. Ю., ця тема небезпечна «тим, що ми повторюємо ситуацію 2004 року». «Зберуться люди типу Мороза, Медведчука плюс комуністи. І це не буде обговорюватися навіть у парламенті, а йтиме через політичні торги та закулісні домовленості... Ситуація зараз складається так, що тимчасова спеціальна комісія використовується для однієї мети — щоб дезавуювати авторство цього проекту. Бо коли цього не робити, ми побачимо ріжки тих людей, які в 2004 році привели країну фактично до громадянського протистояння», — наголосив Президент.

Пояснюючи, чому він заперечує проти виборів міського голови Києва у два тури, глава держави зауважив: «Чому в 700 містах України «мери» обиралися однотуровим голосуванням, а в Києві за 36 днів треба робити двотурове? Чи не бачите в цьому виборчих технологій?..».

Також під час перебування в Донецьку Віктор Ющенко ознайомився з тим, як проходить підготовка до проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу–2012. Зокрема, Президент відвідав суперсучасний стадіон на 50 тисяч глядачів, який буде введений в експлуатацію нинішнього року. Екскурсію для Ющенка проводив президент ФК «Шахтар», народний депутат від Партії регіонів Рінат Ахметов, який переконаний, що стадіон цей буде «найкращим у Європі».

Прогулявся стадіоном і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який, схоже, помирився з «регіоналом» Борисом Колесниковим. Колись Колесников звинувачував Луценка в тому, що той незаконно запроторив його до СІЗО, а тепер колишні противники потисли один одному руки. До всього міністр заінтригував нардепа тим, що приготував йому якусь «найціннішу нагороду», але вручити її пообіцяв уже в Києві.