Проти НАТО марш із хати!

04.04.2008

Затяті «антинатовці» з донецької обласної організації Партії регіонів серйозно поставилися до організації проведення маршу–протесту «Донбас проти НАТО» — кілька днів поспіль про це повідомляли місцеве радіо та газети. За задумом організаторів, у ході годинного маршу центральною вулицею Артема та мітингу на площі імені Леніна (з 16–ї до 17–ї години) донеччани мали продемонструвати своє різко негативне ставлення до Північноатлантичного альянсу. Серед учасників учорашнього мітингу були народний депутат Валентин Ландик та голова облради Анатолій Близнюк. А на всіх, хто дочекався закінчення цього дійства, очікувала своєрідна винагорода — концерт за участю зірок естради. «Приманкою» цього разу стали народна артистка Софія Ротару, група «Дербі» та інші відомі виконавці.

А ще напередодні мітингу–концерту заяву про традиційну «добровільно–примусову» оранізацію заходу зробив член парламентської фракції БЮТ Володимир Каплієнко. За його словами, місцева влада елементарно змушує працівників бюджетних організацій та установ забезпечити явку на мітинг проти НАТО. Як приклад нардеп навів відповідну директиву, яку буцімто отримали директори середніх шкіл від районних управлінь освіти Донецька. Йдеться про те, що всі педколективи мають в об’язковому порядку делегувати на марш протесту по 30 персон, які потім отримають відгули.

Зрештою, для «регіонального» регіону, де керівною та спрямовуючою партією була і є Партія регіонів, це не дивина. Проте начальник управління освіти та науки Донецької обласної дер­жадміністрації Юрій Соловйов учора спростував факт «нагинання» освітян. «Я добре знаю законодавство, — свідчить він, — і знаю, від чого має бути звільнена школа — від політики...» До того ж, за словами Соловйова, про проведення мітингу–концерту він дізнався тільки в четвер, помітивши на площі велетенську сцену та відповідні гасла, якими «уквітчаний» центр міста. Хоча така необізнаність, як для члена партії, що влаштовує марш протесту, навряд чи потішила його колег по політичній силі.

 

ДО РЕЧІ

Учора надвечір Партія регіонів провела антинатовські мітинги загалом у восьми містах — Києві, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку, Луганську, Одесі, Запоріжжі й Севастополі. У столиці мітинг–концерт був нечисленним з огляду на дощову погоду, але рух на Хрещатику все одно перекривали. Фінальною частиною акції було заплановано зробити виступ на київському майдані Незалежності лідера ПР Віктора Януковича; завдяки телетрансляції його могли побачити й учасники демонстрацій в інших містах.