Буде саміт, буде другий

03.04.2008

Візит Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка до Росії почався в один день із самітом НАТО. Бухарестський форум наклав відбиток на зміст вояжу спікера, тож Яценюку довелося «віддуватися» за натовські пориви української влади. Під час учорашньої зустрічі з головою Ради Федерації Сергієм Мироновим український спікер пояснив, що вступ до НАТО і, тим більше, приєднання до Плану дій щодо членства не завадять дружбі двох країн. За словами Арсенія Петровича, перспектива вступу до НАТО — далека, «десятирічна», а можливість приєднання до ПДЧ — «реальна та об’єктивна». Також спікер нагадав, що рішення про вступ до Альянсу українці схвалюватимуть (або ні) на референдумі.

Але це не потішило Миронова. Голова російського сенату висловив глибоке розчарування з приводу інтеграції України в НАТО і негативно поставився до наслідків переговорів Джорджа Буша із керівництвом України. При цьому Миронов відзначив, що вони з Яценюком спілкуються російською мовою, отже, добре розуміють один одного.

Коментуючи заяви російських політиків про намір переглянути договір про дружбу із Україною у випадку її вступу до НАТО, Арсеній Яценюк сказав: «Я ніколи не повірю, що українсько–російські відносини не будуть такими, як вказано у договорі [про дружбу і співробітництво] — добросусідськими, доброзичливими, економічно вигідними. Підстав для перегляду суті і форми договору немає».

Під час візиту до Росії Голова Верховної Ради закликав зняти політизацію багатьох аспектів у стосунках між Україною та Росією. Наприклад, коментуючи розбіжності в поглядах на питання історії, Яценюк і Миронов заявили, що «політики повинні займатися політикою, а історики — історією».

Арсеній Яценюк — колишній глава МЗС — також висловився проти перегляду договору про перебування Чорноморського флоту РФ у Криму: «У вас є різні заяви, у нас є різного роду політики обдаровані, тому Україна як правова європейська держава однозначно буде виконувати угоду по Чорноморському флоту». За словами спікера, наразі на порядку денному не стоїть питання ані про термін закінчення договору, ані про його пролонгацію.»

Сьогодні український спікер відбуде в Санкт–Петербург на засідання міжпарламентської асамблеї держав–учасниць СНД. Відповідаючи на питання кореспондента «УМ», чи СНД не втрачає актуальності для України у зв’язку з вибором європейського напрямку інтеграції, Яценюк фактично підтвердив життєвість Співдружності незалежних держав, назвавши низку питань, які «завжди будуть актуальними»: це соціально–економічний розвиток, прикордонна торгівля, міграційна політика. Мовляв, на минулорічному саміті в Душанбе Україна запропонувала низку важливих ініціатив для СНД, і ця робота триватиме.