Петро Лісний: Мене вб’ють

26.03.2008

Учора в Царичанському райсуді на Дніпропетровщині почався суд над головою Петриківської РДА Петром Лісним. Главу районної держадміністрації обвинувачують в отриманні хабарів у розмірі 2000 гривень та 400 000 доларів. Ще одне судове засідання заплановано на завтра. Дружина ж Лісного Олена переконана: її чоловік ніколи ні від кого жодних хабарів не брав, а кримінальна справа проти нього сфабрикована. «Про боротьбу з корупцією, зловживання владою і кримінальні злочини за участю посадових осіб Петро Лісний почав повідомляти ще екс–«губернатору» Дніпропетровщини Єханурову, Президенту Віктору Ющенку, журналістам, — розповідає пані Лісна. — Над райрадою, прокуратурою і судом нависала загроза розкриття їхніх злочинів, а на мого чоловіка посипалися погрози, кримінальні справи та перевірки».

З’явилося безліч осіб, зацікавлених у відставці голови райдержадміністрації. Тож його вирішили «спіймати» на отриманні хабара. Нагадаємо, вперше Петра Лісного «застали на гарячому» в 2004 році. Тоді до нього в кабінет вбіг підприємець і кинув на стіл 2000 гривень. Грошей Лісний навіть не торкнувся, але його тут же затримали за хабар. А 1 серпня 2007 року Петра Лісного заарештували «за отримання хабара у розмірі 400 тисяч доларів», хоча посадовець, за словами його адвоката Ігоря Грачова, жодним чином не був причетний до домовленості двох бізнесменів, котрі перебували за 50 метрів від нього.

На сьогодні Петро Гнатович уже понад вісім місяців перебуває в СІЗО, а його дружину два місяці не пускають до чоловіка. Пан Лісний передав через адвоката про­хання до Президента про допомогу. Тим часом з’являються нові подробиці про жорстоке поводження з Лісним за ґратами. Лікарі встановлюють факти численних побоїв та переломів. «Медики кажуть, що чоловік у критичному стані, треба його відвезти на медичну перевірку, щоб отримати кінцевий діагноз, але його відпускати не хочуть, — розповідає адвокат Петра Лісного Ігор Грачов. — Приходжу до судді, кажу: «Чоловік помирає» — і чую відповідь: «На судовому засіданні все вирішимо».

Отже, справу вчора почали розглядати під головуванням голови Царичанського районного суду Євгена Тарабана. Мали говорити про епізод із 400 тисячами доларів. Однак до слухання справи по суті так і не дійшло. По–перше, лікар засвідчила, що Лісний не може брати участь у судових засіданнях за станом здоров’я і необхідно його обстежити в обласній клінічній лікарні. По–друге, захист став наполягати на зміні запобіжного засобу на підписку про невиїзд.

Однак суддя Тарабан на це не зважив і призначив нове засідання на 23 квітня. Серед присутніх це викликало неабияке обурення, оскільки Лісний заявляє: у слідчому ізоляторі № 3 Дніпропетровська його вб’ють.