Ракета стане коником

26.03.2008
Ракета стане коником

Роботи Євгена Василевського з парфумних флаконів і металевих відходів. (Фото автора.)

Популярний в Європі мистецький напрям — арт–зварювання — став частинкою життя Євгена Василевського два роки тому, коли вперше з купи металобрухту він зробив автомобіль. Далі були казкові персонажі, воєнна техніка, букети квітів.

Матеріали для своїх робіт арт–зварювальник знаходить на пунктах прийому металобрухту, часто металеві частинки майбутніх котів і машин приносять просто додому до майстра — в місті знають про захоплення Євгена Василевського і зносять найрізноманітніші деталі. З пляшечок від парфумів виходять казкові персонажі, а з деталі ракети (є і таке на смітниках міста) — оригінальна машина або коник–стрибунець.

Для того, щоб робити з непотрібних речей мистецькі твори, впевнений майстер, ні художником, ні зварювальником бути не обов’язково. «Головне в моїй роботі — вміння по–особливому дивитися на світ. Наприклад, щоб зробити гарного кота, мода на яких пішла ще з фільму «Место встречи изменить нельзя», потрібно придумати, яким він буде — добрим, злим, ласкавим. І уявити ту дрібну деталь–символ, яка і зробить кота — котом».

Уміння бачити прекрасне в непотрібних на перший погляд речах стало частинкою життя майстра. Тепер він бачить мистецтво там, де годі і уявити. Деталі старого магнітофона, гиря, парасоля — все йде в роботу.

Презентація робіт у Кіровограді зібрала прихильників і сусідів майстра. І хоча це перша виставка, кіровоградці з роботами митця вже знайомі — всі без винятку свої твори автор для початку виставляв на підвіконні будинку. Як розповів сусід майстра Володимир Могилюк, діти стоять біля чотирьох вікон, заставлених залізними створіннями, годинами. Найбільш сміливі заходять до будинку і просять потримати, роздивитися ту чи іншу роботу. Євген Василевський їм не відмовляє — адже поламати таку машинку чи метелика — надзвичайно важко.

Наступним етапом для арт–зварювальника можуть стати більш масивні вироби, наприклад, меблі з автомобільних деталей. Але наперед Євген Василевський не загадує — чекає натхнення.