РАХУНКОВА ПАЛАТА

07.03.2008

14,62 мільярда доларів

становлять статки найбагатшої людини України Ріната Ахметова, за версією журналу «Фокус». За словами головного редактора Михайла Гладкого, в середньому за рік українські мільйонери та мільярдери стали багатшими на 25 відсотків. До списку вже відомих багатіїв цього року додалися і 39 новачків із сукупним статком 8 мільярдів доларів. Також до рейтингу за 2008 рік увійшли вісімнадцять депутатів Верховної Ради, більшість із яких — члени Партії регіонів.

3,5 мільярда гривень

складає сума, яку було виручено від продажу землі в минулому році. За даними Держземагентства, у 2007 році в Україні продали 6 тисяч 183 земельні ділянки і права оренди на них площею 5,891 тисячі гектарів. Станом на 1 січня 2008 року всього за період земельної реформи продано наділів і прав оренди на них загальною площею 23,736 тисячі гектарів на суму понад 6 мільярдів 890,14 мільйона гривень.

899 мільйонів євро

штрафу має сплатити компанія Microsoft за невиконання рішення Єврокомісії, в якому та вимагала відкрити доступ до інформації про сумісність інтерфейсів для розробників операційних систем для сервісних робочих груп на обґрунтованих умовах. Тепер комісія вирішила, що Microsoft завищила ціну за доступ до інтерфейсної інформації. Компанія стала першою за 50 років, кого оштрафували за порушення антитрастового законодавства.

316 мільйонів гривень

прибутку отримали вітчизняні виробники пива протягом минулого року. Це на 18 відсотків більше, ніж у попередньому. За підсумками минулого року, споживання пива склало 61 літр на душу населення, що, втім, є менше, аніж у Європі, де цей показник дорівнює 90 літрам на людину.

6,4 мільйона українців

користувалися інтернетом у минулому році. Це на 52,4 відсотка більше, ніж у 2006 році. За даними Держдепартаменту з питань зв’язку та інформатизації, кількість української аудиторії (унікальних користувачів, які зробили більше одного перегляду сторінки за грудень 2007 року, і користувачів, які проглядали сторінки в грудні й в листопаді 2007 року), за підсумками 2007 року, становить 6,4 мільйона осіб. При цьому до початку 2008 року проникнення користувачів інтернету в Україні становило 13,7 на 100 жителів, тоді як у 2006 році цей показник становив 9.

5 мільйонів українців

померли за 14 останніх років, що є дуже високим показником і виводить нашу державу на перше місце у світі за смертністю. За словами голови Національної ради з питань охорони здоров’я населення при Президентові України Миколи Поліщука, тривогу викликає те, що смертність переважає саме серед людей працездатного віку. Найчастіше люди помирають від паління (щороку 100—110 тисяч, з яких 10% — пасивні курці) та алгокоголізму (щорічно до 40 тисяч людей).

50,2 відсотка

опитаних мешканців Дніпропетровська вважають, що викладання у середній загальноосвітній школі має вестися, в основному, українською мовою. Про це свідчать результати соціологічного дослідження «Проблеми освіти», проведеного фахівцями Інституту Горшеніна. Ще 38,7% обрали б російську, а кожному десятому респонденту було важко відповісти на запитання.

28,6 відсотка українців

пов’язують власне майбутнє з Європою. Тоді як із Росією — 28,1%. За даними Інституту Горшеніна, наразі в нашій державі спо­стерігається тенденція до зменшення кількості прихильників російського вектора. Приміром, у жовтні 2006 року тих, хто хотів би, щоб Україна трималася РФ, складала 33,5% проти 18,9% прихильників входження до Євросоюзу.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>