Другий — зайвий?

04.03.2008

Двоє людей на чолі держави — це забагато. На думку Юлії Тимошенко, після наступної конституційної реформи залишитися має тільки один (або одна). Ні, Юлія Володимирівна не запропонувала запровадити монархію, а лише заявила, що з нової редакції Конституції «потрібно точно вилучити або посаду Прем’єра, або посаду Президента». Так нинішній Прем’єр–міністр прокоментувала тижневику «Дзеркало тижня» своє бачення реформи Основного закону.

«Доведеться обов’язково усунути встановлене за останні десять років двовладдя в країні. Абсурдно, коли країною керують дві посадові особи — Президент і Прем’єр–міністр — із практично цілком однаковими функціями і повноваженнями», — наголосила Тимошенко. Обрати, якій формі правління в Україні бути надалі — парламентській чи президентській, — на думку леді Ю, повинен народ. Водночас Тимошенко вважає, що провести відповідний консультативний референдум не вдасться. А Верховна Рада, природно, проголосує за «парламентський» варіант.

Утім, визнаючи це, лідерка БЮТ наголошує, що затверджувати новий текст Конституції «у ці непевні часи політичного шулерства» повинен саме парламент. Адже до ухвалення Основного закону на загальнонаціональному референдумі, як пропонує Президент Ющенко, за словами Прем’єрки, не готові самі політики, які «ще надто не дозріли до чесності у стосунках із народом». Така позиція Юлі принаймні несподівана, адже всього кілька місяців тому, напередодні парламентських виборів, подібних застережень у неї не було.

Тимошенко також «очікує», що нова Конституція буде створена шляхом внесення змін до чинної. Головну мету створеної Віктором Ющенком Національної конституційної ради ЮВТ бачить не в ухваленні нової редакції Основного закону, а в «актуалізації самої потреби конституційних змін». «А справжню раду деполітизованих конституціоналістів має бути утворено», — додала Тимошенко, не виключивши, що в разі ухвалення оновленої Конституції можуть бути проведені дострокові парламентські і президентські вибори.