«Люблю я рідную природу: гарячий борщ, холодну воду...»

01.03.2008
«Люблю я рідную природу: гарячий борщ, холодну воду...»

Долина нарцисів у Закарпатті — один із номінантів «7 природних див України».

Один із чільних «бютівців» Микола Томенко, автор проекту « 7 чудес Укра­їни», зініціював нову акцію, яка пропагує туристичні принади нашої держави. Тепер громада разом обиратиме «7 природних чудес України». Днями було оголошення 100 номінантів на право носити звання природного дива. До переліку увійшли різноманітні пейзажі з різних куточків нашої країни: гори, печери, вулканічні масиви, озера, річки, природні лісові масиви тощо. Невдовзі, за словами Миколи Томенка, має розпочатися окрема презентація кожного з цих об’єктів.

Акція проходитиме в три етапи: презентація претендентів, поступове скорочення списку до 21 «дива» і, нарешті, після інтернет–голосування та експертної оцінки, яку проведуть Інститут геологічних наук НАН України та фахівці географічних і геологічних факультетів провідних ВНЗ країни, до Дня незалежності будуть оголошені 7 переможців.

Одна з головних проблем, б’ють на сполох організатори акції, — переважно жахливий стан природних красот України. «Під час проведення акції цьому буде приділено серйозну увагу. Незважаючи на те, що в Україні, на жаль, триває масова незаконна вирубка лісів, досі не отримали статус природних парків такі учасники, як Цуманська пуща на Волині, Самарський ліс на Дніпропетровщині. Триває розкрадання унікального геологічного пам’ятника «Скам’янілі дерева» на Донеччині, у загрозливому стані — озера Солотвина на Закарпатті», — зазначив Микола Томенко. Не менш загрозливим, на його думку, є стан природних пам’яток Києва, зокрема Жукового острова та Замкової гори. «Цей перелік можна продовжити, тому одним із завдань акції буде захист та допомога визначним природним пам’яткам України», — заявив він.