«Я була як лікар, який боїться робити своїй дитині операцію», —

27.02.2008
«Я була як лікар, який боїться робити своїй дитині операцію», —

Земфіра і Рената в Києві. (Фото УНІАН.)

Тупе інтерв’ю

Російська актриса, сценарист і режисер Рената Літвінова в музичному кінодебюті «Зелений театр у Земфірі», прем’єра якого відбулася 25 лютого в кінотеатрі «Київ», намагалася вималювати найглибший портрет своєї подруги–співачки. Їй вдалося «розкрутити» героїню на зізнання в коханні, а також на зізнання, чому Земфіра Рамазанова ненавидить, коли до неї підходять ближче ніж на 50 см, чи важливо їй, щоб об’єкт її закоханості був красивим, як часто вона закохується і в кого, хто на неї чекає вдома, як вона реагує на свій вік і наближення старості, в чому сенс життя, яка її улюблена пора року. «Ти взагалі береш у мене «тупе» інтерв’ю, ніби для якогось журнальчика», — каже Земфіра на камеру режисеру Літвіновій. Фільм–концерт змонтовано із музичних номерів із московського виступу Земфіри у Зеленому театрі 8 червня 2007 року та монологів співачки.

У Росії прем’єра стрічки відбулася наприкінці січня, до Києва картину привезли перед українським турне Земфіри: 26 лютого — концерт в Одесі, а 5 березня — у київському Палаці спорту. У Літвінової заведено приходити на свої прем’єри. Минулого року вона чемно відсиділа весь сеанс «Два в одному» Кіри Муратової, де зіграла одну з головних ролей. Цього разу в ролі режисера — знову у чорній сукні, з акуратно підібраним догори волоссям, перламутровими нігтями і губами. Все за сценарієм. Земфіра — теж у чорному, сяюча, маленька, худенька, схожа на новосибірського хлопчика, з розкуйовдженим волоссям і татуюванням на шиї і руках. Жодних інтерв’ю, жодних запитань, тільки коротке представлення картини перед першим у Києві переглядом.

Третина колективу Земфіри — громадяни України

«Я щаслива бути у вашому місті, дуже люблю Київ. А зараз скаже Земфіра», — Рената лаконічна. «Останнім часом я буваю в Києві частіше, ніж на своїй батьківщині. На батьківщині Шури (Дмитро Шуров — екс–учасник гурту «Океан Ельзи», музикант «Естетік Едюкейшн», зараз — піаніст Земфіри) я буваю частіше, ніж на своїй. Цей фільм яскраво виражає співпрацю України і Росії. Третина мого колективу — 12 осіб — громадяни України. Словом, я не бачу причин, щоб ця прем’єра не вдалася», — каже Земфіра і йде в кінець залу, щоб зайняти своє місце. Також Рената додає: «Не «піратьте», не відбирайте в нас. Ми все ж таки...»

На одній із прем’єр Літвінова розповіла про своє творіння: «Це дуже зухвалий проект, і він мені так подобається! Земфіра більше любить співати, ніж говорити. Якби я її не знала, мені було б легше. Я була як лікар, який боїться робити своїй дитині операцію». Співачка не вважає концерт у Зеленому театрі найкращим своїм виступом, та фільмом задоволена. «Дуже важко психологічно дивитися на себе із зали, на великому екрані. Я погодилася на цей проект переважно тому, що це «цифра». До цього у Росії ніхто не знімав подібних стрічок», — ділиться враженнями головна героїня фільму.

Земфіра не сприймає критики у пресі, бо сама часто не задоволена собою, музикантами і публікою. Каже, що глядачі могли б більше її любити і бути активнішими. Тож київська публіка намагалася не засмутити співачку. У залі світська публіка кричала, свистіла, вигукувала слова захоплення — все як на ідеальному концерті. Аж страшно уявити, як вони «відриватимуться» 5 березня у Палаці спорту! Після прем’єри квитки на концерт Земфіри збираються купувати актор Володимир Горянський, кінорежисери Юрій та Михайло Іллєнки, директор Української кінофундації Андрій Халпахчі, вокаліст «Океану Ельзи» і нардеп Славко Вакарчук (до речі, сидів поряд із Літвіновою і мило про щось їй розповідав), співачки Світлана Лобода, Наталка Могилевська, екс–«ВІА Гра» Надя Мейхер, танцюрист Дмитро Коляденко, гурти «С.К.А.Й.», «Алібі», «4 королі», «Армія», телеведуча Світлана Вольнова.

 

З 25 лютого фільм «Зе­лений театр у Земфірі» демонструється в київських кінотеатрах «Київ», «Жовтень», «Супутник», «Флоренція», «Одеса–кіно», а також у Донецьку, Сімферополі, Дніп­ропет­ровську і Одесі.