РАХУНКОВА ПАЛАТА

15.02.2008

921 мільярд гривень

становить прогнозований показник внутрішнього валового продукту України на 2008 рік. Міністр фінансів Віктор Пинзеник спрогнозував інфляцію у цьо­му році на позначці 9,6 відсотка. Як відомо, у січні Світовий банк змінив прогноз зростання інфляції в Україні за підсумками 2008 року з 9,6% до 13,8%. А прогноз зростання ВВП залишив без змін — на 5,5%. Водночас Європейський банк реконструкції і розвитку спрогнозував зростання інфляції до 11%, а ВВП — 6%. Також у жовтні минулого року Міжнародний валютний фонд поліпшив прогноз зростання ВВП у 2008 році з 4,6 до 5,4 відсотка.

12,5 мільярда доларів

готовий виділити Європейський Союз Україні на поліпшення екологічної та економічної ситуації у Чорноморському басейні. За словами члена Всесвітнього фонду захисту дикої природи Міхаеля Бальтцера, ЄС усвідомлює важливість цього регіону в торговому співробітництві країн Європейського Союзу і сусідніх держав. Він також зазначив, що низка розроблених проектів для оздоровлення навколишнього середовища Чорного моря, поданих на розгляд неурядовими організаціями, не відповідають критеріям ЄС. Тому найближчим часом очікується, що свої проекти на розгляд внесе регіональна влада, яка найбільше зацікавлена у поліпшенні екологічної та економічної ситуації в Чорноморському басейні.

1,8 мільярда гривень

становлять збитки підприємств житлово–комунального господарства України за минулий рік. Найбільші втрати залишаються у сфері комунальної теплоенергетики — 0,9 мільярда гривень. Із 734,3 мільйона гривень до 8,8 мільярда зросла дебіторська заборгованість. А заборгованість бюджетних підприємств і організацій за спожиті комунальні послуги складає 12,8 мільйона гривень. Однак у цілому борг бюджетних установ зменшився на 66,6 мільйона. Найбільше не сплатило Міністерство оборони України та Держдепартамент із питань виконання покарань — 13 і 3,3 мільйона гривень відповідно. Натомість борг комерційних споживачів за отримані послуги зріс на 0,9 відсотка і становить 2,2 мільярда.

46 мільйонів 372,7 тисячі —

така кількість українців проживає у нашій дер­жаві станом на 1 січня 2008 року. Це на 273,4 тисячі громадян менше, аніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, на 108,6 тисячі осіб скоротилося населення у містах, воно становить 31 мільйон 668,8 тисячі мешканців. Значно більших втрат зазнали сільські населені пункти. Тут наших співвітчизників за рік поменшало на 164,8 тисячі — до 14 мільйонів 779,2 тисячі громадян. Приріст населення відчутний лише у столиці, де ця цифра зросла на 22,1 тисячі і становить 2 мільйони 698,9 тисячі людей.

100 тисяч українців

стали жертвами торгівлі людьми за роки незалежності України, згідно з даними ООН. Значну частину було піддано трудовій експлуатації: в основному, їх нелегально переправляли до Росії, Туреччини і Польщі, де продавали як дешеву робочу силу. Відтак Міжнародна організація з міграції підписала з однією з провідних компаній на ринку нафтопродуктів в Україні «Галнафтогаз», на автозаправках якої висять щити з телефонами «гарячих» ліній МОМ для людей, які стали жертвами торговців живим товаром, меморандум про співпрацю в запобіганні торгівлі людьми і нелегальній міграції.

7 тисяч порушень

нормативних актів про охорону праці зафіксував Держгірпромнагляд на вугільних підприємствах Донецької області лише за минулий тиждень. За результатами 607 оперативних перевірок, у 370 випадках було зупинено роботи та об’єкти. На працівників і посадовців накладено 267 штрафів на загальну суму 21 тисяча гривень.

710 весіль

відбулося в Україні у День закоханих, що є рекордом і перевершує минулорічний рекорд укладання шлюбів 14 лютого. І це незважаючи на те, що зазвичай у високосний рік кількість одружень традиційно зменшується. Приміром, у передвисокосному 2007 році на День святого Валентина побралися 699 пар. Б’є рекорди мінімуму і кількість розлучень у цей день. Якщо минулого року розлучилися 74 подружжя, то в цьому — 62. Щодня в Україні розлучаються близько 400 пар. Жодного процесу з розлучення в цьому році на День святого Валентина не зафіксовано у 14 областях нашої держави.

65,9 відсотка

українців не схвалюють блокування опозицією роботи Верховної Ради. Згідно з опитуванням громадської думки, проведеного компанією «ФОМ–Україна» з 25 січня по 2 лютого цього року, схвалюють дії опозиції 18,7%, ще 15,4% не змогли відповісти. Окрім цього, 50% громадян схвалюють надання права Державтоінспекції позбавляти порушників Правил дорожнього руху водійських прав. 35,5 відсотка поставилися до цього негативно. Ще 13,8 % було важко відповісти.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>