Давно не бачились

14.02.2008

Другий день свого візиту до Росії Президент України Віктор Ющенко присвятив зустрічі з українською діаспорою, представники якої зібралися в Культурному центрі України в Москві, що на Арбаті. Президент висловив своє бачення багатьох неоднозначних процесів, що відбуваються в українському суспільстві, окреслив формат нинішніх та майбутніх українсько–російських стосунків. Зокрема, порушувались теми вступу України до НАТО, вшанування пам’яті жертв Голодомору, відзначення спільно з Росією 200–річчя від дня народження Гоголя та 300–річчя Полтавської битви.

Представники української громади, в свою чергу, просили Ющенка допомогти їй у збереженні своєї національної ідентичності на теренах Росії. Зокрема, лунали пропозиції створити в Москві український національний театр, українську школу і ВНЗ. Лейтмотивом зустрічі прозвучало занепокоєння відсутністю в Росії україномовних друкованих ЗМІ федерального рівня.

Віктор Андрійович усе це детально занотовував і з багатьох питань тут–таки давав конкретні розпорядження своїм помічникам та членам делегації, що нагадувало звичайну виробничу нараду. Керівник широковідомої Української хорової народної капели Вікторія Скопенко просила Президента для свого колективу автобус і театральні костюми. І тут–таки отримала запевнення в тому, що все це буде зроблено найближчим часом.

«Тільки–но закінчу «з газом» — займуся вирішенням тих питань, які сьогодні прозвучали», — сказав Президент.