Дельфіни триматимуть клумбу

13.02.2008

Справжню дизайнерську «бомбу» готують чиновники Харківського міськвиконкому до Дня міста. Цього року вони запланували перетворити задвірки Червоношкільної набережної на модерний куточок міського дозвілля. Цікаво, що авторами сміливого проекту стали не маститі зодчі, а шестеро студентів Харківської академії міського господарства, якими керували викладачі кафедри архітектури і ландшафтного проектування ВНЗ.

Почнуть реконструкцію з приміщення цирку, розлогий дах якого надихнув авторів проекту збудувати над сусідніми з ним підземними переходами навіси у формі крил метеликів. Тут же буде встановлено велику колонаду, що виконуватиме роль в’їзних воріт до центральної частини міста.

Зазнає великих змін і набережна ріки Харків. Уздовж неї висадять кулеподібні клени, багато квітів і облаштують єврогазони, кілька пішохідних алей. За словами доцента Академії міського господарства Ірини Гриваль, на цих доріжках передбачено майданчики для відпочинку та експозицій, де виставлятимуть свої роботи народні та професійні умільці Харкова.

Завершальним штрихом композиції стане фонтан на воді, який виконуватиме і роль клумби. Як пояснив начальник управління комунального господарства міськвиконкому Віктор Китанін, реалізувати цю задумку автори проекту пропонують за допомогою металевого каркаса у формі дельфінів, що зверху буде наповнений земляною сумішшю. Це дозволить розбити на маківці «гідравлічної» композиції звичну для ока клумбу. До речі, влітку міські чиновники обіцяють відкрити одразу шість нових фонтанів.