А дві голови краще?..

08.02.2008
А дві голови краще?..

Валентина Семенюк не віддає своє крісло Юлії Тимошенко. (Фото УНІАН.)

Позавчорашня різка заява Юлії Тимошенко про зловживання Валентини Се­менюк у царині приватизації та величезні збитки для держави через її «корупційне» керівництво Фондом державного майна отримала несподіване продовження. Як відомо, Прем’єр відсторонила пані Семенюк від посади до четвертого квітня, а замість неї призначила виконувача обов’язків голови Фонду Андрія Портнова. Одним махом своїх посад позбулися перший заступник керівника ФДМУ Віктор Петров та два просто заступники: Анатолій Гриненко та Олександр Потімков.

Не встигли журналісти передати це повідомлення в ефір, як у приміщенні Фонду держмайна опальна Валентина Семенюк терміново скликала прес–конференцію. Загальний лейтмотив її виступу можна сформулювати дуже коротко: не дамся! «Це рейдерське захоплення Фонду держмайна, — метала громи і блискавки головна приватизаторка держави. — Мене переслідують тому, що Фонд категорично заперечував проти розформування антирейдерської комісії, яку створив уряд Януковича, а Юлія Тимошенко її розпустила».

На допомогу Семенюк прийшов Президент. Своїм указом Віктор Ющенко скасував службове розслідування проти чи не останнього представника Соцпартії у владі. Підстави: Кабмін перестарався і перевищив свої повноваження, при цьому навіть порушив Конституцію. А раз немає розслідування, значить, і про відсторонення від посади не може бути і мови. Іншими словами, пані Валентина має виходити на роботу.

Учорашні події біля входу до ФДМУ нагадували любительську комедію. Представники управління держохорони зустріли колишнього–нинішнього шефа Фонду біля приміщення і пояснили, що їм велено не пускати її до середини. Проте робили вони це не надто переконливо, а сама Семенюк, навпаки, продемонструвала небачену жагу до перемоги — і таки пройшла крізь спантеличину охорону. Причому пройшла не сама, а своїми плечима розчистила шлях для всіх трьох звільнених заступників. «Я буду працювати!» — заявила гордо, а за кілька годин виїхала в секретаріат Президента.

Новопризначений Кабміном Андрій Портнов приїхав на роботу о пів на дев’яту. І шалено розлютився, коли йому сказали, що Семенюк уже на місці. Одним з перших своїх глобальних кроків на новому посту він вбачає скрупульозне службове розслідування на тему «Хто, як і чому впустив сюди цю жінку?!». Проте відмовлятися від дарованої йому високої посади також не збирався. «Попросивши» із свого кабінету заступницю Світлану Ледомську, він розташувався там і провів нараду із, можливо, своїми підлеглими. При цьому пообіцяв показати їм письмове розпорядження, що саме він зараз керує Фондом як виконувач обов’язків голови. Валентина Семенюк натомість стверджує, що вона про жодного Портнова і чути не чула. Навіть більше — намагається переконати громадськість, що особисто їздила до Генпрокуратури, де її запевнили, що жодних кримінальних справ проти неї не відкрито. Натяк, що заступник Генпрокурора Тетяна Корнякова на засіданні Кабміну, м’яко кажучи, погрішила проти істини — більш ніж очевидний.

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Перший віце–прем’єр–міністр Олександр Турчинов «деякою мірою шокований» указом Президента, яким зупинено дію розпоряджень Кабінету Міністрів про відсторонення від виконання обов’язків голови ФДМУ Валентини Семенюк та призначення заступників голови Фонду державного майна. Але «ми будемо його (указ) виконувати», — сказав Турчинов у інтерв’ю журналістам, додавши, що «цим указом призупиняється боротьба з корупцією, з тіньовою приватизацією. Сподіваюсь, тимчасово». Перший заступник Тимошенко також зазначив, що в уряді на сьогодні немає протистояння з Президентом. «Ми постійно відчуваємо допомогу Президента у всіх наших починаннях», — сказав Олександр Турчинов.

У свою чергу, як повідомляє УНІАН, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк у коментарі журналістам не виключав, що розгляд питання про відставку Семенюк викличе в парламенті «певне протистояння».