З«ДР»асьтє, я ваша мова!

29.01.2008

У Донецьку, схоже, спробували дати гідну відповідь поету, який колись зізнався: «Не Україна і не Русь — боюсь, Донбас, тебе боюсь». В обласній раді створили депутатську групу «Донбаська Русь», про що перед початком 14ї сесії повідомив голова облради Анатолій Близнюк.

Новоутворення очолила представник Блоку Вітренко Наталя Білоцерківська. Окрім згаданої політичної сили, сюди увійшли також представники Комуністичної партії, Соцпартії та Партії регіонів. Неважко здогадатися, інтереси яких виборців захищатиме «Донбаська Русь» — насамперед тих, які на всіх перехрестях кричать про буцімто скорочення об’ємів використання російської мови в Донбасі та наполягають на необхідності більш активного розвитку панівної тут мови надалі.

До речі, якраз напередодні сесія Донецької міськради вже прийняла відповідне рішення, яким передбачено фінансуваня на розвиток російської мови у 2008 році 300 тис. грн. Ці кошти збираються витратити і на друк російськомовних книг, що на тлі відсутності в місцевих книгарнях книг державною мовою донецькі депутати вважають абсолютно нормальним явищем.

Так звану «Програму розвитку російськї мови та російської культури в Донецькій області на 2002—2011 роки» мали намір розглядати та затверджувати і на сесії облради. Автори документа, яким передбачається виділення на розвиток росмови з обласного бюджету щороку не менше 1,5 млн. грн., як водиться, теж на повному серйозі нарікають на «штучне скорочення використання російської мови» і мають сподівання виправити цю ситуацію. Зокрема, серед очікуваних результатів програми є «забезпечити реальне дотримання конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Донецькій області». Їй­бо, ще більш блюзнірську мету, поставлену в абсолютно російськомовному регіоні, важко вигадати.

І все ж до порядку денного сесії облради ця програма, попри попередні наміри, не потрапила. Однак немає сумніву, що це «архіважливе» питання, втілення в життя якого обійдеться в 6 млн. грн. бюджетних коштів, обов’язково вигулькне на одній із наступних сесій. У всякому разі, новоутворена «ДР» всіляко сприятиме.