Хто лишився на трубі?

29.01.2008

Затримання відомого кримінального авторитета Семена Могилевича збіглося в часі з початком витіснення позицій «Росукренерго» з України. Подейкують, ця корпорація має зв’язок із затриманим багатієм. Випадково чи ні, але багато хто говорить, що мотузка, якою зв’язали руки Сєві Київському, послабить «Росукренерго».

Український бізнесмен Дмитро Фірташ — один із власників «Росукренерго», а також людина, котру підозрюють у зв’язках із Могилевичем, відкидає подібні версії. «Для мене зв’язок між тим, що сталося, і компанією «Росукренерго» абсолютно незрозумілий, — заявив Фірташ у свіжому інтерв’ю російській газеті «Відомості». — Я вважав, що всі звинувачення залишилися в минулому... І ніякого зв’язку між мною та Могилевичем (по «Росукренерго». — Авт.) не було виявлено. Через ту просту причину, що такого зв’язку не існує». Фірташ також заперечив свій стосунок до фірми «Арбат Престиж», через махінації якої й пов’язали Могилевича (за ухиляння від сплати податків).

Натомість Прем’єр­міністр України Юлія Тимошенко, котра вже не раз висловлювала критичні зауваження в бік «Росукренерго», вчора на брифінгу у Брюсселі використала затримання Могилевича для критики газових глитаїв­посередників. «Україна не потребує для контрактів з поставок газу з Туркменістаном, Узбекистаном чи Казахстаном жодних тіньових посередників. Наявність таких посередників є ознакою корупційних дій, — відзначила Юлія Володимирівна. — Те, що відбулися певні арешти, є свідченням того, що світова спільнота стежить за цим процесом і не допускає розвитку будьяких тіньових моделей, у тому числі в країнах­сусідах ЄС». Тимошенко ще раз повторила свою давню тезу про те, що тіньових посередників належить усунути з ринку.

Сам Фірташ досить скептично відгукнувся на заяви Тимошенко щодо витіснення «РУЕ». «Я не хочу коментувати заяви українського Прем’єра. «Росукренерго» — це комерційна структура, і не треба політизувати її діяльність, — відзначив магнат. — Я сприймаю таку критику як пережиток минулого, коли газовий бізнес був елементом політики». Бізнесмен відзначив, що «Росукренерго» є гарантією стабільних поставок газу в Україну», а «руйнація існуючої схеми газових поставок обов’язково позначиться на українських споживачах».

Насамкінець Фірташ сказав, що витіснити його корпорацію з ринку неможливо. «Можна скільки влізе обговорювати «Росукренерго», але альтернативних схем або підходів до поставок газу не існує. Майбутнє «Росукренерго» і його стратегія на газовому ринку є компетенцією її акціонерів», — сказав Дмитро Фірташ, маючи на увазі вочевидь протегування його структурі офіційного Кремля та РАТ «Газпром».

 

ДО РЕЧІ

Як повідомляє «ІнтерфаксУкраїна», представники «Росукренерго», «Укргаз­Енерго» і, з іншого боку, НАК «Нафтогаз України» домовилися про створення декількох робочих груп для вирішення проблемних питань, що нагромадилися у відносинах між цими компаніями. Це сталося в суботу після обміну кількома критичними заявами. «На наше спільне щастя, переговори пройшли в конструктивному руслі. Починалися вони важко, але вже до середини зустрічі ми знайшли розуміння того, що повинні спільними зусиллями вирішувати існуючі проблеми», — сказав журналістам голова правління «Укргаз­Енерго» Ігор Воронін.