Голосували, а за що — не знали?

19.01.2008

Гучний земельний і політичний скандал в Кіровограді розгорівся під Новий рік — 28 грудня. З 1 січня набрала чинності постанова уряду, яка зобов’язує земельні ділянки продавати і віддавати в оренду через аукціон. Тому на останній сесії Кіровоградської міськради 2007 року депутати пакетом проголосували за передачу в оренду 2750 земельних ділянок. І яких ділянок! В основному «під роздачу» потрапили парки і сквери та вільні до цього часу землі громадського користування в центрі міста. Правда, які саме ділянки роздали (правильніше, напевно, сказати — розібрали) депутати, громадськості вдалося дізнатися лише через два тижні після сесії.

Яким чином депутати зібралися на сесійне засідання 28 грудня, залишається загадкою. Вже майже рік депутатські фракції в міській раді ворогують між собою і кожне рішення приймається після тривалих переговорів та консультацій. А цього разу зібралися і проголосували. Без зайвих обговорень і вивчення питання на засіданні профільного комітету, через який повинне проходити кожне рішення перед голосуванням. Можливо, річ у тім, що на сесію скликали депутатів за окремим списком і за 20 хвилин до початку?

Того дня на сесії зареєструвалися 41 з 75 депутатів. Окре­мі представники від БЮТу і «Нашої України» доповнили списки комуністів, регіоналів та народників. Привітали з днем народження міського голову і проголосували за передачу землі в оренду за копійчаними цінами, не маючи на руках самих проектів рішень. Свято вдалося на славу — частину земельних ділянок депутати передали самі собі!

Ті ж народні обранці, які не потрапили на сесію і не брали участі в «дерибані», відразу ж після засідання захотіли побачити скандальне рішення. Та де там! Відмову надати матеріали депутатам і журналістам в апараті ради пояснили тим, що 500 сторінок усім бажаючим роздрукувати немає можливості, а в електронному варіанті інформацію тут не надають. Так що депутатам–безземельникам залишалося тільки з’совувати стосунки всередині своїх фракцій.

Першими «на люди» вийшли соціалісти. Го­лова фракції СПУ в Кіровоградській міськраді Олена Костенко заявила: «Участь в абсурдному дійстві в міській раді більша частина депутатів взяла під впливом якихось дуже спокусливих для них пропозицій!».

Не сумнівався в зацікавленості депутатів у земельному питанні і керівник обласної організації БЮТу нардеп Валерій Кальченко. «Спочатку прийняли, а тоді кілька ночей поспіль розписували, що кому дісталося», — заявив він на сесії обласної ради. Оскільки серед тих, хто проголосував, були і 9 БЮТівців, то в міській та обласній організаціях БЮТу розгорівся справжній скандал. Кілька депутатів написали заяви про вихід із партії і обвинуватили в бізнес–інтересах самого ж Валерія Кальченка.

Керівник фракції БЮТу у міськраді Іван Марковський заявив, що депутати не знали, за що голосували (!), і вже написали заяви про відкликання своїх голосів. Не знали, але свої прізвища встигли вписати у списки орендарів!

Рішення прийняли, і повернути степовому Кіровограду сквери і парки буде важко — «крокодилячі сльози» депутатів поки що на ситуацію не впливають.