Гривня з валер’янкою

12.01.2008

За офіційним повідомленням прес–служби Ощадбанку, 10 січня поточного року ця банківська установа отримала перший транш бюджетних коштів у розмірі 198,2 млн. доларів США для проведення виплат громадянам України компенсаційних втрат від знецінення грошових заощаджень, вкладених в установи колишнього Ощадбанку СРСР станом на 2 січня 1992 року, що діяли на нашій території.

Цього ж дня одержані кошти перераховано на рахунки балансових відділень регіональних управлінь для наступного зарахування на діючі або відкриті поточні чи вкладні (депозитні) рахунки вкладників. Усі виплати здійснюватимуться відповідно до постанови Кабміну. Уряд доручив банку завершити передбачені компенсаційні виплати на цей рік до 25 грудня. Залишкові кошти, які надійдуть на рахунки Ощадбанку і не будуть використані, мають бути перераховані до держбюджету в останній робочий день 2008 року.

Перші виплати установи банку почали вчора. Усі вкладники, які пройшли ідентифікацію з внесенням чи поновленням їх до реєстру, можуть уже отримати відповідні компенсаційні суми. Також банк інформує, що видача заощаджень не обмежена в часі, так само як і реєстрація.

Коментуючи для «УМ» останні новини з «фронту отримання тисячі гривень», фахівці банку впевнено сказали, що, якщо ви (вкладники) з якихось причин не змогли піти в банк 11 січня, не хвилюйтеся, одержати кошти зможете пізніше, в будь–який зручний для вас час. І попросили не створювати ажіотаж у своїх відділеннях, проявляти стриманість, взаємну ввічливість, повагу до людей похилого віку. Адже в усіх відділеннях Ощадбанку України в чергах — 98 відсотків людей похилого віку.

Цікаво, що ці літні люди бояться не того, що не отримають обіцяну тисячу гривень, а інфляції. В одній із таких черг поважний дідусь приголомшив мене своїми знаннями в економіці: «Я читаю пресу, аналізую макроекономічні показники, слідкую за кон’юнктурним розвитком ринку і сумніваюся, що через місяць–два моя тисяча буде тією ж тисячею що сьогодні. Долар нестабільний, а у нас до нього прив’язаний весь експорт. Проте тисяча гривень — це не подачка Януковича у 50 гривень, навіть якщо її трохи «покусає інфляція ». І нагадав, що послідовний Віктор Федорович ще у 2003 році пропонував повертати вклади протягом 20 років та за курсом радянського карбованця до гривні в п’ять разів нижче від того, що сьогодні виплачує уряд Тимошенко (1 крб. — 1,05 грн.). Тобто один радянський «дерев’яний» карбованець прирівняв до 23 сучасних українських копійок. А його завжди перший заступник Микола Азаров у серпні минулого року пропонував здійснювати виплати по знецінених вкладах не готівкою, а винятково державними цінними паперами.

За словами експертів, такий крок призвів би до повторення «ваучерної епопеї» зразка 1990–х років, коли люди змушені продавати спекулянтам свої знецінені цінні папери за безцінь — із 80–відсотковим дисконтом від номінальної вартості.

Як сказала Прем’єр–міністр України Юлія Тимошенко, уряд розуміє всю відповідальність і усвідомлює мотиви, які викликають надмірне хвилювання громадян. Але всі компенсаційні виплати будуть підкріплені комплексом атиінфляційних заходів, стверджує Прем’єр – міністр.

Якби держава продовжувала гасити борги зі швидкістю 50 гривень на рік, як це було за уряду Януковича, то загальний борг був би погашений приблизно за 200 років. Цікаво, яка б тоді була інфляція? Загальна сума виплат передбачається в 31 раз більшою, ніж було виплачено в минулому році, також більше ніж в 5,3 раза за всі роки незалежності.

До речі, у нас демонструються одні з найкращих умов повернення заощаджень серед усіх країн колишнього СРСР. Це стосується і співвідношення національної валюти, тобто гривні, та радянського карбованця, і умови заохочення вкладників відкривати депозитні рахунки в Ощадбанку під 9,5 відсотка річних у валюті та 13,5 — у гривнях є дуже привабливі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>