Ти записався в Ощадбанку?

10.01.2008

Усі «ошукані» відразу після Різдва Христового мали прийти до офісів Ощадбанку і внести себе до реєстру його вкладників. Словом, підтвердити або поновити дані про наявність своїх коштів у цій фінансовій установі. Для цього треба мати: паспорт (копію перших чотирьох сторінок з пропискою), ідентифікаційний номер (копія), ощадну книжку (якщо немає, то протягом кількох днів, як «УМ» повідомили у банку, відповідні дані будуть поновлені). Після того залишається лише отримати тисячу гривень зі свого рахунку або використати їх за схемою, котру запропонує уряд (про це трошки нижче).

Пересічний українець, який звик до того, що нині обіцяють, а завтра забудуть, команду про реєстрацію сприйняв відразу і почав діяти. За повідомленнями прес–служби банку, на 09. 01. 2008 року перереєстрацію пройшло більш ніж 30 відсотків їхніх вкладників, а це не багато не мало — понад 160 тисяч людей, і це лише за один день. Звичайно, ажіотаж викликав черги. Проте, як запевнив міністр фінансів Віктор Пинзеник, уряд не має наміру обмежувати терміни перереєстрації для проведення компенсаційних виплат — вони (терміни) не обмежені, всі отримають належне». Протягом трьох днів після внесення до реєстру громадяни зможуть отримати свої гроші», — констатував головний менеджер міністерства фінансів. Крім того, він повідомив, що Мінфін підготував проект відповідного рішення уряду про механізм перерахування коштів держбюджету на рахунки Ощадбанку для здійснення виплат, і додав, що за два–три тижні уряд врегулює своїм рішенням можливість використання компенсаційних коштів для оплати товарів тривалого користування. Можливий варіант поновлення розрахунків за борги перед житлово–комунальним комплексом.

Водночас в Ощадбанку не можуть чітко пояснити, яким чином буде відбуватися погашення комунальних боргів, адже нового механізму не прописано — немає відповідного нормативного документа, котрий має видати Кабмін.

Переважна більшість вкладників переконана, що гроші їм повернуть і планують, як їх витратити. Фінансові та економічні експерти стримані у своїх оцінках і емоціях. Вони констатують, що передбачені 20 мільярдів насправді розбиті на три позиції. Насамперед 12 млрд. гривень на цю мету заплановано отримати від приватизації (ще не факт, що цьогоріч роздержавлення буде здійснено саме на таку суму), 6 млрд. грн. збираються профінансувати з Державного бюджету як видатки на безпосередні виплати, ще 2 млрд. гривень передбачено на схему боргового взаємозаліку (наприклад, за комуналку). Це питання взагалі дискусійне і, можливо, навіть певною мірою дискримінаційне, адже переважна більшість населення за компослуги сплачує, про що неодноразово заявляло відповідне міністерство. Таким чином, 2 мільярди взаємозаліку, можливо, потраплять до чужих кишень? Заради справедливості тут варто сказати, що декому пощастить позбутися колишніх боргів, але, як свідчить попередній досвід (2005 року), це не принесе користі ні платникам комунального податку, ні комунальним підприємствам. Усе це нагадує лише почилий у бозі горезвісний бартер. Словом, тимчасове одужання, ну і якесь маленьке фінансове задоволення.

У спадщину від «послідовного» уряду Віктора Януковича нинішній Кабмін отримав найбільшу інфляцію за останні кілька років. І приборкати її буде дуже тяжко. Відверто кажучи, в уряду для цього не так багато інструментів, які б не заважали економічному зростанню.

 

ОЦІНКИ

Експерти Національного банку України у коментарі «УМ» спрогнозували кілька сценаріїв розвитку подій.

Оптимістичний: сума у 20 мільярдів гривень буде підтверджена відповідним зростанням економіки (ВВП) і реалізацією, навіть перевиконанням, плану роздержавлення, сприятливою кон’юнктурою на світових ринках нашої експортної продукції і стабільними внутрішніми цінами. Тоді всі виплати матимуть не тимчасовий характер, а системний, і працюватимуть на загальний розвиток держави.

Песимістичний: безпосереднє поширення серед громадян додаткових мільярдів гривень може звести нанівець спроби нового уряду стримати спадкову інфляцію Януковича, що у свою чергу зі знаком «мінус» вплине на сукупний добробут українців. У цьому випадку краще журавель у небі, ніж синиця в руках.

 

ЦИТАТА

Юлія Тимошенко, Прем’єр­міністр України:

«Вкладники колишнього Ощадбанку СРСР зможуть отримати свої знецінені вклади у розмірі до однієї тисячі гривень за кожну ощадну книжку вже з 11 січня поточного року, для цього в Державному бюджеті країни заплановано 20 млрд. гривень».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>