Мода на одну ніч

29.12.2007
Мода на одну ніч

Дизайнери вітрин і міські електрики — перші люди, що починають за місяць до символічного «обнуління» року попереджати: свято наближається, свято наближається... А Новий рік все одно приходить, як сніг на голову. Листівки відправлені, сувеніри закуплені, ялинку придивилася, але ще не купила, шампанського катма, і до речі, в чому ж зустрічати Новий рік? Шановні китайці кажуть, що 2008–й — це Рік Вогняного щура, інші китайці кажуть, що миші, словом, оточують гризуни. Чому я повинна вигадувати, що одягти або читати нісенітницю в інтернеті, вигадану якимсь авантюристом, якщо є люди, зобов’язані знати новорічний дрес–код — дизайнери. Чесно кажучи, я їм не заздрю — щороку журналісти, як їх не виховуй, запитують одне й те саме. Наші модельєри дратуються страшенно, але що робити, народ хоч у такий спосіб цікавиться модою.

 

Олеся Теліженко:

— Насправді я більше поважаю Різдво, це споконвічне українське свято. Але оскільки така традиція в нас уже склалася, і Новий рік викликає добрі, хороші, позитивні емоції, стимулює очікування дива, я і Новий рік, і Різдво люблю. Я створюю одяг на основі українських традиційних строїв, тож і на Новий рік раджу жінкам одяг, який має наше коріння — з вишивкою, оздобами. У такій вечірній сукні жінка буде вирізнятися в будь–якому товаристві, на всіх вечірках. Цього року я пошила новорічну сукню для однієї клієнтки — чорну, таку скіфську за стилістикою, з золотими крилами, європейської довжини.

Різдво асоціюється у всіх із кожухом, хусткою народною. В давнину спеціально до Різдва вишивали сорочки, купували барвисті яскраві хустки, намисто, тобто все одно виглядали святково і особливо. Якби у людей виникла потреба, я б зробила різдвяну колекцію — чому ні? Адже це таке свято, коли треба себе показати.

Андре Тан:

— Оскільки наступний рік миші, треба щоб у вашому новорічному гардеробі були срібні речі — взуття, брошка, сумочка. Було б красиво, якби ви одягли сіру сукню і розбавили жовтими аксесуарами, ви будете богинею Нового року. Є жінки, які не люблять сірий колір, їм раджу жовту сукню — в ній ви теж будете королевою балу. Взагалі–то сукні — це «залізний» світовий тренд. І до того ж це дуже зручно — не треба думати, з чим поєднувати блузу чи спідницю, кардиган тощо. Зараз дуже модне або золоте, або срібне взуття, правда, золото потихеньку здає свої позиції, тому срібні черевики виглядатимуть правильніше. Можна доповнити новорічний гардероб щільними колготами — попелясті, шоколадні, чорні, крім того, що це красиво і правильно, непрозорі колготи приховують дефекти ніг, скрадають повноту.

Всі новорічні сукні клієнткам ми вже дошили і здали, головне для мене в новорічному наряді — щоб він пасував жінці, а все решта — на другому місці. Незвичайний наряд? Ми пошили красиву вечірню сукню шоколадного кольору, на спідницю якої пішло 300 метрів тканини.

Я вважаю традицію шити на Новий рік новий одяг правильною — всі хочуть залишити в старому році старі проблеми, старі клопоти і невдачі, і старий одяг. Нова зовнішня оболонка теж важлива в цьому процесі оновлення.

Собі на Новий рік я зроблю картонну корону, одягну фрак і сіру сорочку.

Айна Гасе:

— Я не притримувалась ніяких при­писів східного календаря, ніяким кольоровим гамам року Щура не слідувала, рудих і червоних суконь майже ніхто не замовляв. Натомість були темні, світлі, бежеві, коктейльні і вечірні, як прості по силуетах і деталях, так і дуже складні — мої клієнтки замовляли одяг, який відповідає загальним модним трендам. Особливість цього року — усі сукні вирізнялись неймовірною розкішшю і хутряними аксесуарами. Майже до кожного ансамблю йшли або горжетка, або пелерина. Зараз ми закінчуємо новорічну сукню для Юлії Володимирівни Тимошенко: вона дуже ніжна — кольору ранкового туману і з горжеткою з норки.

Я зустрічатиму Новий рік із батьками в селі, тому одягну джинси і светр. Відповідно нічого особливого собі не шила, а для доньки пошила новорічний костюм — у садочку вона була сонечком.

Володимир Пилипчук:

— Якщо чесно, я в різні забобони взагалі не вірю: на них не реагую і думаю, що на моду вони не впливають. Мені здається, коли кажуть, що Рік Червоного півня треба зустрічати в червоному — це просто для веселощів, для приколу. Я рекомендував своїм знайомим зустрічати Новий рік в синьому, бордовому; деталі мають бути золоті, срібні, мідні. На тканині штучний, неприродний відблиск — натяк на футуризм.

Я тільки у четвер відкрив своє ательє, дизайн–студію в Тернополі, поки треную людей: ми шиємо весняно–літню колекцію в кількох розмірах. Зараз у мене є замовлення від однієї тернопільської співачки на п’ять сценічних костюмів — будемо працювати.

Я ще не знаю, в чому буду зустрічати Новий рік, мабуть, у джинсах і сорочці.

Сергій Єрмаков:

— Я вважаю, що кожна людина повинна підбирати речі виключно під себе. Зараз Новий рік люди зустрічають у різних кінцях землі: те, що прийнятне в теплих країнах, зовсім недоречне в північних. Тому треба орієнтуватися на обставини. Я б не притримувався якихось приписів китайського гороскопу, у них Новий рік взагалі приходить через півтора місяця. Але якщо так хочеться... Одягайте червоні, золотисті, жовті кольори і головне — підбирайте смішні, кумедні аксесуари, адже це свято родом із дитинства: це може бути прикольна шапочка, величезна яскрава квітка, фантастичний бант чи смішний метелик у чоловіків.

Мені так цікаво працювати з клієнтами, що робити спеціальну колекцію до Нового року немає сенсу. Не можу виділити якийсь один наряд — вони всі дуже красиві, але запам’яталася міні–сукня із французького тюлю і хутра шиншили — весело і розкішно.

Я на Новий рік одягну оранжеві туфлі, яскраво–червоні брюки з вишитим багаттям, оранжевий капелюх від Філіпа Трейсі, коралове намисто з кігтями і яскраво–жовту сорочку. Оскільки наступний рік мій, я — Щур, то я підготувався серйозно. До того ж кажуть, що Рік Щура закладає основи на наступні 18 років, тож на нашій корпоративній вечірці всі дівчата намагалися зі мною цокнутися келихами. Де буду зустрічати Новий рік — ще не вибрав, маю п’ять пропозицій, буду думати.

Тетяна Іващенко:

— По–перше, світова тенденція по кольору — сірий. Імовірно, це десь збігається з Роком Щура, а може, мода скучила за сірим кольором. Навіть найбільш вишукані жінки сьогодні не відмовляються від гламурних тканин, тому що наряд завжди повинен бути доречним, а Новий рік — велике торжество, тому потрібні срібні, золоті тканини і аксесуари. Ризикуйте бути нарядними і не забувайте про витончене, шляхетне, вічне почуття міри.

Я робила дизайнерську колекцію до Нового року — десь 15 одиниць. Крім модних кольорів, я запропонувала жінкам свої улюблені червоний і чорний. У колекції — дуже модні позолочені і посріблені трикотажі, мережива, і, як зав­жди, академічні нарядні тканини — бісерні, пайєточні, оксамитові, шифони і атласи. Сьогодні я запропонувала б замість квіткових прикрас — рукавички, замість традиційних кулонів — брошки. Зібране волосся, силуети 60–х, цільнокроєні конструкції, короткі жакети, хутро — такі мої рекомендації. В моді сукні, і якщо жінці вони пасують, якщо фігура приймає сукню, це «протокольніше» для святкової ночі, а якщо краще «сидить» костюм, пошитий із нарядної тканини, він виглядатиме дуже святково.

Учора мені мої дівчата зробили костюм із красивої світло–сірої вовни із чорною вишивкою, яку я замовила в Італії. Я буду зустрічати Новий рік в готелі «Редісон», там дуже естетично і хороша італійська кухня.

  • Мода як демонстрація сили

    Починався Тиждень з порогу — навпроти входу в «Мистецький арсенал» куратор проекту Ukraine Inspired, дизайнер Федір Возіанов представив невелику колекцію casual–речей — футболки та світшоти з патріотичними принтами та написами. >>

  • Без шаблону

    Катя Возіанова — засновниця ательє Indposhiv, донька дизайнера Федора Возіанова — маже п’ять рокiв тому знайшла вільну нішу: чоловічі костюми на замовлення. Нудне радянське слово «індпошив» написала латиницею і взялася до роботи. Це тільки на перший погляд здається, що Brioni та Ermenegildo Zegna задовольнили потребу багатих чоловіків у пристойних ко­стюмах, а торгова марка «Михаїл Воронін» — не дуже багатих. >>

  • Ох ти ж і сукня!..

    Український тиждень моди, що проходив iз 9 по 13 жовтня, дав відчуття, що країна перебуває напередодні створення повноцінної fashion–індустрії. Є UFW — з традиціями, патріотизмом, професіоналізмом. Є нібито альтернативні модні Дні — проект маргінальний, проте амбіційний. Є Львівський fashion week, і в ці дні вперше пройдуть «кучні» покази в Харкові. >>

  • Скрипка вчить, як одяг шить

    Олега Скрипку в нас просто люблять. Здається, саме тому поява його в підсумковому дефіле на подіумі Українського тижня моди викликала шквал овацій. У кулуарах після закінчення першого дня Тижня, в якому Скрипка дебютував як дизайнер, більше критикували його колекцію, ніж захоплювалися. >>

  • Пішов 33–й Тиждень...

    33–й український тиждень моди наповнений ефектними заходами і медійними обличчями. 12 жовтня на подіум UFW вийдуть 12 телеведучих групи каналів «1+1» у вбранні від українських дизайнерів — і Лідія Таран, і Алла Мазур, і Данило Грачов, і Руслан Сєнєчкін, і Юлія Бориско, і Василіса Фролова. >>