«Хочу від вас почути все»

25.12.2007
«Хочу від вас почути все»

Юлія Тимошенко на зустрічі з працівниками шахти ім. Засядька та вдовами загиблих гірників. (Фото РЕЙТЕР.)

Свій перший робочий візит вдруге Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко здійснила в Донецьк. А точніше — на багатостраждальну шахту ім. Засядька, де в листопаді–грудні три підземні вибухи забрали життя 106 гірників. Буквально напередодні приїзду леді Ю тут трапилися дві неоднозначні події. У п’ятницю під час ретельного обстеження підземних виробок було знайдено тіло одного з десяти шахтарів, пошуки яких тривають уже більше місяця. А в ніч із суботи на неділю на кілометровій глибині внаслідок порушення правил безпеки знову загинув гірник.

 

«Ви свої емоції тримайте при собі...»

Зустріч Юлії Тимошенко з донеччанами, які не можуть відійти від гіркоти втрати своїх рідних, відбулася в неділю в Будинку культури ім. Горького. Переповнений і потемнілий від чорних жіночих хусток та стрічок зал спершу дещо насторожено зустрів столичну гостю, проте вона швидко знайшла спільну мову з присутніми.

«Я точно знаю, чого ви хочете, — запевнила глава уряду. — Ви хочете, щоб жоден із чиновників, жоден із власників, які причетні до цієї трагедії, не ухилилися від відповідальності. Моє особисте враження від ознайомлення з документами — у них, крім опису фактажу та висновків, немає жодного слова, які б свідчили про реальні причини аварій...»

Пообіцявши створити нову урядову комісію, що детально розбереться з причинами підземної трагедії, та робочу групу, яка зустрінеться з кожною потерпілою сім’єю, Прем’єр запропонувала висловитися всім охочим: «Хочу почути від вас те, що, можливо, ніхто не почув». Присутні взялися розповідати про свої спостереження, біди та поневіряння досить переконливо.

«Я не раз від нього чула про ті порядки, — розповідала вдова підземного комбайнера. — Якщо у звичайні дні був нормальний видобуток, то на вихідні давали наказ його підвищувати. А датчики замотували куфайками. Він розповідав: «Зупинився комбайн, а черговий по шахті вже дзвонить: «Врубай!» — «Так метан...» — «Врубай, я сказав!..»

Окрім розповідей про порушення під землею правил безпеки, родичі поділилися враженнями від спілкування з поперед­ньою урядовою комісією. «Нас привезли після кладовища, — крізь сльози згадує жінка, яка втратила під землею сина, — і відверто хамили. Знаєте, як він мені сказав? «Ви свої емоції тримайте при собі, тому що потрібно шахту відновлювати...»

«У перші дні пообіцяли виплатити кредит за квартиру і допомогти з капітальним ремонтом. А потім як відрізали: «Кредит виплачуйте самі, а про ремонт можете навіть не згадувати». Де справедливість? За що таке ставлення до наших сімей?» — допитувалася ще одна вдова.

А її колега по нещастю, спростувавши розповіді по телевізору про «шалені» гроші, буцімто ними отримані, привселюдно нарікала на «допомогу» навіть в організації похорону: «Шкода, що ви не були на поминках мого чоловіка. Гнила риба, смердюча ковбаса і картопля, розведена водою. Ось так людей пом’янули!».

Емоції трохи вщухли тільки після того, як один із підлітків, чийого батька досі так і не знайшли, простодушно запитав, що ж буде з тими тілами, які залишаються на кілометровій глибині. А потім — розгорілися знову. Бо люди пригадали свої поневіряння і в морзі під час упізнання, де декому намагалися «всунути» тіла «чужих» загиблих. Зокрема, один із батьків поскаржився на взагалі дику ситуацію. За словами чоловіка, слідчий зізнався, що його сина помилково захоронили під чужим прізвищем. Але тепер ті родичі, які прийняли його за «свого», не дозволяють розкопувати могилу, аби зробити повторне упізнання...

Після всього почутого Юлія Тимошенко була ще категоричнішою: «Ніхто вас не залишить у такій ситуації. Ви будете мати відповіді на всі питання. І позбудетесь проблем, які створили для вас держава, шахта, місцева влада, суди...»

Саме з цією метою вчора почала працювати робоча група Міністерства праці та соціальної політики, що поновила зустрічі з сім’ями загиблих шахтарів.

Не закривайте, а кредит давайте

Під час спілкування з трудовим колективом шахти ім. Засядька вже безпосередньо на самому підприємстві очільниця Кабміну не приховувала своїх намірів розібратися в ситуації. Не тільки на конкретній шахті, де пообіцяла провести ретельну фінансову ревізію, а й у всій галузі. «Такого хаосу, як у нас організовано у вугільній промисловості, немає в жодній країні», — наголосила Прем’єр–міністр, нагадавши, що саме за спроби навести лад у цьому секторі економіки в 2000 році втратила посаду віце–прем’єра.

Уже на початку зустрічі Тимошенко зірвала оплески. Коли на пропозицію голови орендарів підприємства Юхима Звягільського до присутніх привітати її вставанням зупинила цей порив реплікою: мовляв, влада для людей «стільки зробила», що вони мають повне право не вставати.

У своїх виступах «засядьківці» наголошували насамперед на недоцільності закриття вугільного підприємства. Про це говорили директор шахти Ігор Єфремов, міський голова Донецька Олександр Лук’янченко, профспілкові лідери, бригадири та ветерани підземного виробництва. Аргументи переконливі: підприєм­ства, які забезпечують державі 30 відсотків коксівного вугілля марки «Ж», на дорозі не валяються. Крім того, не слід забувати й соціальний бік справи. Тобто про 10 тисяч робітників шахти, 22 тисячі орендарів та 150 тисяч мешканців Київського району Донецька, для якого шахта ім. Засядька є годувальницею.

За словами керівників підприєм­ства, комплексна перевірка Держ­гір­промнагляду показала готовність шахти відновити видобуток вугілля. Однак із певними технічними проблемами «засядьківці» самотужки не впораються. А тому й звертаються до Кабміну з проханням виділити їм кредит у розмірі 200 мільйонів гривень на оснащення нових лав. На шахті зобов’язуються, відновивши роботу, повернути кошти протягом п’яти років. І, само собою, підвищити вимогливість до дотримання правил техніки безпеки.

До речі, присутні підземні робітники привселюдно заперечували факти закутування датчиків одягом чи заліплення їх глиною. Хоча Юхим Звягільський, поклявшись «Юлією Володимирівною та Богом», пообіцяв нікого не карати за свідчення про такі дії.

Зрештою, схоже, переконувати Юлію Тимошенко в необхідності зберегти шахту не було потреби. Прем’єрка запевнила, що не є прихильницею закриття підприємства й більше переймається тим, аби в майбутньо­му вдалося уникнути підземних трагедій. «Шахту закривати не можна. Її треба розвивати, але із застосуванням серйозних систем безпеки», — наголосила Тимошенко. Також голова уряду наполягає на введенні погодинної оплати праці гірників, після чого відпаде потреба йти на порушення правил безпеки.

Але до персон, які причетні до попередніх вибухів, ЮВТ ставиться вкрай категорично: «Комісія ретельно розбереться з причинами аварій, і всі винні будуть притягнуті до відповідальності», — запевнила Прем’єрка.

 

ГРОШІ Й ПОЛІТИКА

Президентські вибори — справі інших

А Юля повертатиме вклади й боротиметься з інфляцією

60 відсотків тих, чиї вклади «згоріли» в Ощадбанку колишнього СРСР, отримають свої гроші назад. Так Юлія Тимошенко на зустрічі з трудовим колективом шахти ім. Засядька уточнила свою передвиборчу обіцянку повернути вкладникам їхні кошти. За словами леді Ю, уряд планує почати процес повернення внесків уже найближчим часом. Кабмін уже завершив ревізію цих внесків і визначив їхній обсяг — він, як зауважила Тимошенко, «приблизно вдвічі менший, ніж завжди називався». У першу чергу на повну компенсацію своїх вкладів можуть розраховувати ті, чий внесок становив до 2 тисяч карбованців.

Також Прем’єрка пообіцяла боротися з інфляцією. Лідерка БЮТ повідомила, що Національний банк останні півроку здійснював «колосальну емісію, яка абсолютно не забезпечена товарами». Тому, мовляв, гривня й здешевіла. «Зараз ми згортаємо цю систему, але на це піде близько півроку, тому що грошей викинули величезну кількість», — побідкалася Тимошенко.

Іншою причиною інфляції ЮВТ назвала монопольну змову, яка призвела до підвищення цін на деяких ринках, зокрема на ринках цукру і нафти. Аби в Україну зайшла дешева нафта і знизила ціну, яку на внутрішньому ринку диктують три монополісти, уряд планує знизити мита на імпортовані нафтопродукти.

Родинам загиблих гірників та переляканому керівництву шахти ім. Засядька, звісно, було не до того, щоб розпитувати в Юлії Тимошенко «про політичне». Але журналісти цієї теми оминути не могли. Зокрема, представників ЗМІ цікавило, чи справді Тимошенко в обмін на підтримку її кандидатури пообіцяла Президентові і фракції блоку «Наша Україна — Народна самооборона» не висуватися на наступних виборах глави держави, а підтримати Віктора Ющенка. «Нам потрібно займатися справами. Хто хоче далі боротися — хай далі бореться. Я хочу займатися прикладними справами і наводити лад в країні, а про вибори нехай думають інші», — зазначила на це Прем’єр–міністр.