Стукнуті дошкою по голові

25.12.2007

Коли Віктор Ющенко був в опозиції, то любив ілюструвати дії кучмівського режиму таким порівнянням: «Ми граємо в шахи, а проти нас — у «Чапаєва». Віктор Янукович, як відомо, любить усе за Ющенком і «помаранчевими» повторювати, хоч інколи це й виглядає відвертим фарсом. От і тепер, вимушено подавшись в опозиціонери, Янукович теж згадав про шахи. Щоправда, вдосконаливши сентенцію на свій манер. «Друзі мені кажуть: ви намагаєтеся грати в шахи з опонентами, а вони беруть дошку від цих шахів і б’ють вас по голові», — поскаржився лідер Партії регіонів в інтерв’ю телеканалу «Інтер». І пообіцяв: «Ми на це звернемо увагу. Наші дії будуть адекватними діям влади».

Але лупити у відповідь дошкою по голові опозиція буде у відповідності до закону: «Ми законослухняні люди, — запевнив Віктор Федорович. — І ми вважаємо, що будь–які радикальні дії ніколи не йшли на користь державі».

А чи ініціюватиме опозиція нові позачергові парламентські вибори, залежатиме насамперед від дій влади. «Якщо вона буде діяти ефективно, ніхто не буде перешкоджати, хай працює, скільки Бог відвів їй віку, — дозволив Янукович. — А якщо вона не буде працювати ефективно, якщо ми побачимо, що вона не здатна працювати ефективно, іншого шляху не буде. Тому що створення іншого формату коаліції в цьому парламенті неможливе». Отже, на «широкій коаліції» лідер ПР нарешті поставив хрест. Водночас, висловивши співчуття коаліції, яка має перевагу лише в 1–2 голоси, голова найбільшої в парламенті фракції пообіцяв, що «регіонали» не чинитимуть її роботі ніяких перепон. Якщо коаліція, звісно, «пропонуватиме реальний шлях розвитку країни, не буде гучних популістських гасел, а будуть реальні кроки».

Як опозиція, Партія регіонів сповнена рішучості не лише «ефективно контролювати владу», а й «підказувати їй альтернативні рішення, які, на наш погляд, є більш ефективними для тієї чи іншої галузі, для економіки країни, для виконання соціальних програм», — заявив Янукович уже в інтерв’ю телеканалу «Росія». І потішив телеаудиторію сусідньої держави попередженням українському урядові: «Якщо влада буде працювати так, як вона вже продемонструвала своїми першими кроками, наша реакція буде гострою й рішучою».

Йдеться, за словами екс–Прем’єра, про «фактично політичні люстрації», які «вже зараз розгортаються у центральних органах виконавчої влади і на місцях». «Сьогодні почали вже пропонувати звільняти просто рядових працівників міністерств, відомств, деяких адміністрацій у регіонах. Говорять, ваша влада пішла, і ви повинні йти, — повідомив лідер ПР. І пригрозив: «Якщо найближчим часом ми це не зупинимо, ми будемо організовувати широкі акції протесту проти того, щоб за політичними ознаками звільняли людей у порушення законів України, звільняли лише тому, що вони мали якесь відношення до уряду Януковича». Таке враження, ніби після приходу до влади самого Януковича в міністерствах і відомствах тривав розгул «помаранчевих».