Владімір, я ваш боржник

Владімір, я ваш боржник

Путін прибув до білоруської столиці, всупереч очікуванням, пізно ввечері у четвер. Олександр Лукашенко через це не зустрів його в аеропорту. Російський президент не образився — і поїхав до Лукашенка сам, у гірськолижний комплекс «Сіличі», де, як стверджують, очільники двох «братніх» держав проговорили тет–а–тет до пізньої ночі. Учора, коли це число «УМ» готувалося до друку, у Національній бібліотеці Білорусі щойно закінчилося засідання Вищої ради Союзної держави РФ і Білорусі, що тривало чотири години. Отже, політичного результату візиту вчора ми ще не знали. Оприлюднено лише рішення про стабілізаційний кредит у 1,5 млрд. доларів, який Росія надасть Білорусі з відстрочкою платежа на 5 років.

Сварка в натовській родині

Сварка в натовській родині

Генсек НАТО Яап де Хооп Схеффер заявив учора, що, незважаючи на ознаки поліпшення ситуації в Афганістані, сили Альянсу не будуть виведені з цієї країни найближчим часом. Водночас, каже він, НАТО не має наміру «перетворюватися на міжнародну поліцейську організацію». Схеффер перебував учора в Токіо для переговорів щодо невійськової участі Японії у міжнародній стабілізаційній місії в Афганістані. З 1 листопада Японія, яка постачала пальне військам антитерористичної коаліції, призупинила свою участь у місії. Опозиція в японському парламенті рішуче противиться відновленню цієї місії, тому парламентські дебати продовжено навіть на період новорічних свят.

Пряник, схожий на цвілий сухарик

Пряник, схожий на цвілий сухарик

Учора в Брюсселі відбувся саміт глав 27 країн–членів ЄС, головною темою якого було вирішення питання: як схилити Сербію до згоди змиритися з незалежністю Косова. Заключний документ саміт ЄС планував оприлюднити вчора надвечір. Але агенція «Рейтер» учора вранці отримала від власних інформаторів проект заключної резолюції саміту, в якому Сербії за згоду на незалежність Косова пропонується прискорене проходження шляху до вступу в ЄС. Навіть не саме членство, а прихильність Брюсселя на шляху до нього. У проекті заключної декларації саміту констатовано, що переговори щодо Косова вичерпано і розв’язання питання майбутнього статусу цієї провінції має ключове значення для стабілізації у всьому регіоні Балкан.

Всі статті рубрики