Владімір, я ваш боржник

15.12.2007
Владімір, я ваш боржник

Володимир Путін та Олександр Лукашенко: союзи народів–«братів» не бувають прагматичними. Якщо бувають — це не союзи. (Фото Рейтер.)

Путін прибув до білоруської столиці, всупереч очікуванням, пізно ввечері у четвер. Олександр Лукашенко через це не зустрів його в аеропорту. Російський президент не образився — і поїхав до Лукашенка сам, у гірськолижний комплекс «Сіличі», де, як стверджують, очільники двох «братніх» держав проговорили тет–а–тет до пізньої ночі. Учора, коли це число «УМ» готувалося до друку, у Національній бібліотеці Білорусі щойно закінчилося засідання Вищої ради Союзної держави РФ і Білорусі, що тривало чотири години. Отже, політичного результату візиту вчора ми ще не знали. Оприлюднено лише рішення про стабілізаційний кредит у 1,5 млрд. доларів, який Росія надасть Білорусі з відстрочкою платежа на 5 років.

 

Запрошення Путіна на переговори в гірськолижний комплекс несе в собі певний символізм. Так, у серпні Лукашенко майже тиждень провів у сочинській «Красній поляні» в надії на зустріч із Путіним, але той уперто не йшов на контакт. Того разу білоруський президент повернувся додому ні з чим. Тепер же Москва сама заявила про бажання зустрічі з Лукашенком. Задекларована мета офіційного візиту — проведення Вищої державної ради Союзної держави Росії та Білорусі. Журналісти та аналітики вже звикли, що під цією «вивіскою» вирішуються більш суттєві питання, далекі від братньої риторики, наприклад, щодо ціни на газ та нафту.

Наступного року ціни на «блакитне паливо» для Білорусі мусять значно зрости. Відповідно, мова між двома президентами мусила йти і про це насамперед. Аналітики прогнозують, що Путін запропонує Лукашенкові якусь «політичну» формулу розрахунку за російський газ. Кілька днів тому радіостанція «Ехо Москви» повідомила з посиланням на джерела в адміністрації Лукашенка, що Путін їде до Мінська для підписання Конституційного акта Союзної держави. Мовляв, він бажає мати «резервну» посаду президента союзної держави потому, як піде з посади президента РФ. Одначе напередодні візиту цю інформацію спростували і Кремль, і білоруський «червоний дім». Утім неприємний осад на душі у білорусів таки лишився.

Напередодні приїзду Путіна Білоруський народний фронт провів на центральній Октябрській площі столиці акцію «За незалежну Білорусь!». Виступати проти втягнення країни в штучний союз із Росією вийшло небагато людей — зо дві сотні. Незважаючи на це, мітинг жорстоко розігнала міліція. Людей били і гнали кийками по місту. А лідер «Молодого фронту» Змітер Хведарук навіть потрапив від побоїв у лікарню зі струсом мозку.

Однак у четвер невеликі пікети продовжувалися — опозиційна молодь у різних районах Мінська проводила акції з саморобними плакатами «Путін! Go Home!». Кількох активістів міліція затримала, але невдовзі відпустила з миром.

Можливо, і ці акції зокрема вплинули на потребу захистити Володимира Володимировича. Відтак його перебування в Мінську супроводжувалося давно небаченими тут заходами безпеки. Деякі центральні вулиці було перекрито для руху, а біля Національної бібліотеки, де вчора відбувалася Вища держрада союзної держави, кореспондент «УМ» нарахував понад півсотні «людей у чорному». На під’їздах сусідніх будинків вивісили оголошення з проханням до мешканців не підходити до вікон, не відчиняти кватирки і не користуватися оптичними приладами — аби не стати випадковою мішенню снайперів.

Водночас Олександр Лукашенко був здивований цим: «Той ажіотаж, який викликав візит, — дивний. Адже в ньому немає ніякого підспідку». Словом, нічого особливого. Лукашенко і журналістів намагався переконати в тому, що ніякого секретного підспідку переговори не мали. Може, й так. Але навіщо тоді Путін приїздив?.. Сам же російський президент натякнув журналістам, що простір для обговорення з білоруським колегою теми союзного договору є: «Обсяг і багатоманітність наших відносин відсували завжди на другий план усілякий офіціоз. Але колись же треба–таки приділити увагу цій офіційній стороні справи».

Коли це число «УМ» готувалося до друку, результати переговорів президентів ще не були відомі. У будь–якому разі, варто очікувати, що один із них стане відомим ближче до Нового року — коли буде озвучено нові ціни на російський газ для Білорусі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>