«Я від Леоніда Даниловича!»

14.12.2007

Кіровоградці дуже здивувалися, коли дізнались ім’я новопризначеного голови обласної державної адміністрації. Чекали «губернатора» від президентського блоку «НУНС», від БЮТ (цей блок переміг в області на виборах), Блоку Литвина (Кіровоград — «вотчина» заступника голови БЛ Ігоря Шарова). Але ним виявився давній знайомий — Василь Моцний, який очолював область у 1999—2003 роках.

Указ Президента про призначення Василя Моцного датується 10 грудня, але в Кіровограді про «друге пришестя» дізналися 12–го, коли нового керівника представив заступник голови секретаріату Президента Роман Безсмертний.

Чому в області не вважають таку несподіванку приємною? Бо ім’я Василя Моцного тут стійко асоціюється з президентством Леоніда Кучми. В ті роки Моцний міцною рукою впроваджував на Кіровоградщині порядки, властиві своєму патрону та президентській адміністрації. Економічні, політичні, часом — позапланові. Наприклад, у 2001 році під час приїзду Леоніда Кучми не було акредитовано на прес–конференцію і поїздку підприємствами журналістів кількох «незручних» видань. Представників цих ЗМІ (серед них і кореспондента «УМ») виштовхав з автобуса керівник прес–служби ОДА, особистий товариш і земляк «губернатора». Та й сам список затверджував Василь Кузьмович...

Кореспондентка «УМ» також була свідком проблем, з якими довелося зіткнутися опальному Віктору Ющенку під час візиту в область у 2002 році. Тоді нинішнього Президента не пускали на територію телекомпанії, не надавали ефіри, вирубали електроенергію під час зустрічей із кіровоградцями.

Після звільнення у 2003 році Василь Моцний працював заступником міністра аграрної політики, останнім часом займався підприємницькою діяльністю. Кіровоградці зустрічали земляка і на масових заходах. Під час візитів у область Віктора Януковича в рамках виборчих кампаній 2004–2007 пан Моцний активно допомагав у організації заходів Партії регоінів на місцях...

Як сьогодні працюватиме Василь Моцний, передбачити важко. Вважається, що в нього є досвід вирішення економічних проблем, і дотаційній області такі знання не завадять. Але завоювати довіру кіровоградців Василю Кузьмовичу буде важче, ніж комусь іншому — занадто яскравими є для багатьох враження від його попередньої каденції.