Освятили землю — вирішили проблему

05.12.2007

Приїзду патріарха Київ­ського Філарета в Кіровоград чекали не рік і не два — спроби отримати землю під побудову храму не припинялися з того часу, як з’явилися перші прихожани. Керівництво міста змінювалось, а проблема залишалася. На сьогодні в Кіровограді є два приміщення, в яких проходять церковні служби, але в обох випадках це пристосовані господарські будівлі.

У 2007 році нічого не змінилось: землю під храм виділило зовсім не місто. Церкву святого Сергія Радонєжського буде збудовано на території центру для реабілітації інвалідів «Добруджа». З ініціативою про його побудову виступила обласна організація інвалідів... А зведуть храм на кошти місцевих бізнесменів. Оскільки спорудять його на території реабілітаційного центру і призначена вона буде, в першу чергу, для дітей, дерев’яна церква буде схожа на казкову хатину. Також у храмі не буде сходів, щоб інваліди могли безперешкодно потрапити всередину.

Зазвичай, освячують уже збудований храм. Та після конфлікту в селищі Ново­архан­гельськ Кіровоградської області, коли збудовану на кошт громади Київського патріархату церкву спробували захопити представники Московського патріархату (про що «УМ» уже писала), вирішили не ризикувати. І минулої п’ятниці в Кіровограді освятили землю під майбутній храм.

Завадити цьому намагалися представники Московського патріархату — їх ледве вдалося умовити відійти на певну відстань від хреста і не шуміти під час освячення. А дерев’яний хрест, який стоїть на місці майбутнього храму, напевне, доведеться охороняти — погрози його спиляти звучали вже в день установлення. Зате через рік кіровоградці зможуть молитися в новозбудованому храмі.