Донецьк планом багатіє

27.11.2007

 

Із не так давно обіцяного «регіоналами» землякам та всім іншим співвітчизникам «покращення життя вже сьогодні» вийшов великий пшик. Тому на минулих парламентських виборах, звично обіцяючи золоті гори, кандидати вже здебільшого утримувалися називати конкретні строки виконання наміченого. Проте в Донецьку нарешті таки назвали дату ймовірного давно обіцяного поліпшення добробуту городян — 2020 рік. Саме тоді, наприклад, середня зарплата пересічних донеччан складатиме 16 тисяч 435 гривень. Причому на харчування мешканці мегаполісу і носії такої солідної платні витрачатимуть не більше як 10—15 відсотків своїх зароблених коштів.

План соціально­економічного розвитку Донецька до 2020 року розробляли спільними зусиллями відділи Донецької міськради та фахівці Інституту економіки і промисловості НАН України. Головна мета подібної ініціативи: якщо не сьогодні й не завтра, то бодай у 2020 році нарешті підвищити рівень якості життя донеччан. «Для вирішення нагальних проблем та визначення пріоритетів розвитку міста ми й розробили стратегію до 2020 року», — зазначив міський голова Донецька Олександр Лук’янченко.

У розробленому стратегічному плані чітко прописані наміри — генеральною метою є досягнення європейських стандартів за показниками рівня та якості життя населення. А для роботи над складанням плану попередньо в міськраді було створено чотири тематичні комісії: «суспільство», «економіка», «житлово­комунальне господарство» та «навколишнє середовище». Розробка, у якій взяли участь депутати міськради, керівники тутешніх промислових підприємств, представники бізнесу та громадських організацій, тривала протягом трьох етапів. Насамперед «планотворці» ретельно проаналізували нинішній соціально­економічний рівень міста. Затим, заглянувши в майбутнє, спробували спрогнозувати розвиток мегаполісу до 2020 року. А третім етапом став розгляд усіх попередніх напрацювань і нарешті публічне представлення стратегічного плану.

Наміри щодо подальшого розвитку на найближчі 13 років також мають 13 стратегічних завдань. Серед них міський голова Олександр Лук’янченко назвав у першу чергу стабілізацію чисельності населення та розвиток охорони здоров’я, підвищення рівня доходів і фомування середнього класу донеччан, розвиток ринку праці, системи освіти, поліпшення роботи житлово­комунального господарства. Велика увага в стратегічному плані приділяється розвитку малого бізнесу. І, за словами міського голови, заплановане збільшення втричі (і більше) кількості малих підприємств на тисячу мешканців у майбутньому має посприяти формуванню іміджу Донецька як міста підприємців.

Пересічні донеччани, яким у 2020 році обіцяють платню у 16 тисяч гривень, поки ніяк не відреагували на з’яву стратегічного плану. А ось академіки НАН України, які брали участь у розробці стратегії розвитку Донецька, запевняють, що ще ніколи не бачили такого досконало продуманого плану розвитку міста. І найбільшим його недоліком всі присутні на представленні називали те, що він поки існує тільки на папері.