Ферзь у буцегарні

27.11.2007
Ферзь у буцегарні

«Чорний» гумор учасника Маршу незгідних. (з сайту drugoi.livejournal.com)

США та Євросоюз рішуче засудили арешт у Москві одного з лідерів Об’єднаного громадянського фронту (ОГФ), екс­чемпіона світу з шахів Гаррі Каспарова і заявили про своє обурення «агресивною тактикою російського уряду в придушенні опозиційних поглядів, які не збігаються з думкою Кремля». Каспаров перебуває за ґратами і зараз — йому дали п’ять діб арешту.

Соратники опозиціонера побоюються за його здоров’я та життя. Так, виконавчий директор ОГФ Денис Бєлунов стверджує, що, поперше, Каспарова побили гумовими кийками при затриманні, а подруге, «ми не знаємо, що він їстиме і питиме там, у в’язниці», інакше кажучи, Бєлунов натякає на те, що, не виключено, опозиціонера можуть отруїти. Сам Каспаров в інтерв’ю французьким ЗМІ говорив, що остерігається за життя своє та своєї родини, нагадує сайт newsru.com.

Марш незгідних, у якому в суботу, за різними підрахунками, взяли участь 3—4 тисячі осіб, зібрав у собі знамена різних партій та рухів — як суто демократичного Союзу правих сил, так і радикальних націоналбільшовиків Едуарда Лимонова. Цієї суботи Марш проходив під гаслом «Ні — електоральному насильству над росіянами». Спершу тисячі незгідних рухалися у дозволеному московською владою просторі, а потім, як стверджують очевидці, котрі виплюснули свої думки на «шпальти» інтернетівського «Живого журналу», від юрби відірвалася приблизно сотня людей, здебільшого нацболів, і кинулася на прорив ріденького «живого кордону», утвореного солдатиками внутрішніх військ. Цього тільки й чекали «соколи» ОМОНу. «Космонавти» оточили «проривників», добру половину яких складали фотокореспонеднти та оператори. І вже пізніше, хвилин за 15—20 до «оточенців» поспішили на виручку лідери мітингу — Каспаров, Гайдар, Нємцов, Лимонов. Вони не розмахували кулаками і не вигукували «образливих гасел на адресу уряду», проте таки були затримані. Як стверджують очевидці, ОМОН та міліція мали заздалегідь завдання схопити лідерів Маршу. Під «гарячу руку» міліції потрапили ще зо два десятки маніфестантів. Утім до вечора всіх їх відпустили з буцегарні. Усіх, крім Гаррі Каспарова.

Газета «Коммєрсант» стверджує, що під час судового слухання адвокати зауважили чимало суперечностей, які довзоляють вважати справу проти чільників опозиційного Маршу сфабрикованою. Так, не збігається час затримання Каспарова і складення протоколів у райвідділку міліції — протоколи були написані за годину до того, як екс­чемпіона заштовхали у «воронок». Не збігаються і свідчення двох омонівців. Крім того, жоден із них так і не зміг підтвердити, що Каспаров вигукував антиурядові гасла й закликав до повалення державного ладу в Росії (а саме це й інкримінував йому суд). Цікаві дані можна відшукати й у дописувачів «Живого журналу», які стали свідками затримання. «Каспарова й Лимонова притиснули до стіни кілька чоловіків у шоломах, — пише один із них. — Перед цим хтось із офіцерів поруч зі мною скомандував: «Брати!» І їх почали брати — група в цивільному і «космонавти» повели ватажків у жорсткому каре, розкидаючи фотокорів, які намагалися зазнімкувати картину зблизька. Це було, напевно, найжорстокіше затримання. До автозака Каспарова та Лимонова довели майже бігцем і буквально внесли в автобус».

Навіщо потрібен був Кремлю цей скандал, який ще більш налаштував цивілізований світ проти путінського режиму? Раціональної відповіді на це питання не дає жоден з російських політичних оглядачів. Єдина версія, яку обговорюють, — страх влади перед «помаранчевим сценарієм» у Росії. Але враховуючи настільки слабку і розрізнену опозицію, складно збагнути, як може поселитися в Кремлі такий страх?

А ТИМ ЧАСОМ...

Росія обиратиме президента 2 березня 2008 року

Учора на спеціальному позачерговому засіданні Ради Федерації було визначено дату наступних президентських виборів — 2 березня 2008 року. Рішення набуде чинності після опублікування в офіційному виданні російського уряду, а процедура висування кандидатів «у Путіни» почнеться за п’ять днів потому, повідомляє «Інтерфакс».

Досі про наміри взяти участь у президентській гонці заявляли Гаррі Каспаров, Григорій Явлінський, Геннадій Зюганов, Володимир Жириновський, Михайло Касьянов, Борис Нємцов.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>