Юля бачила стрічки,

23.11.2007
Юля бачила стрічки,

«Молодонашоукраїнці» відзначили річницю Помаранчевої революції синьо-жовтим прапором 30 на 45 метрів. (Тетяни ШЕВЧЕНКО)

Скромно, але щиро

На майдані Незалежності — два намети, обабіч Хрещатика. Із синіми прапорами Партії регіонів по периметру. Жодної сцени або інших ознак святкування третьої річниці Помаранчевої революції. Ні, неправда: над дорогою з боку монументу Незалежності біля автобуса з гучномовцями стоїть хлопець і завзято вимахує помаранчевим прапором. Так виглядала площа, на яку 22 листопада у 2004му захищати свій вибір прийшли десятки тисяч людей учора зранку. На вечір обіцяли концерт і мітинг.

Ще, кажуть, денеде по Києву були розвішані помаранчеві стрічки — принаймні Юлія Тимошенко бачила їх у парку біля Верховної Ради. А близько двох сотень членів «Всеукраїнського молодіжного союзу «Наша Україна» о 14й зібралися і відзначили річницю Помаранчевої революції на Софійській площі. Під записи революційних пісень молодь розгорнула величезний державний прапор України, який уже було презентовано в усіх обласних центрах країни, а також в Каневі та на Говерлі. Синьожовтий стяг розміром 30 на 45 метрів і загальною площею 1350 кв. м, за словами молодих «нашоукраїнців», удвічі більший за прапор Греції, який занесений до Книги рекордів Гіннесса.

«Подарунок до свята — демократична коаліція»

А вранці колишні польові командири Майдану — Юрій Луценко, Тарас Стецьків, Володимир Філенко і Микола Томенко — провели пресконференцію, де розповіли про своє ставлення до цієї дати.

«На нас лежить відповідальність за те, аби захистити почуття і вимоги мільйонів людей, які перемогли три роки тому і які перемогли знову, на позачергових парламентських виборах. Ми зобов’язані від їхнього імені захищати ті ідеали, за які ми спільно боролися», — наголосив лідер блоку «Наша Україна — Народна самооборона» Луценко. Минулого року він 22 листопада прийшов на засідання Януковичевого Кабміну з флягою коньяку, яким пригощав колег­міністрів.

«Сьогодні тут зібралися представники двох політичних сил — «НУНС» і БЮТ, тобто ті, хто сформує більшість у новому парламенті. Після Майдану ми ніколи не святкували цей день окремо. І сьогодні те, що ми демонструємо наше спільне кредо, спільну віру в Майдан, має стати позитивним сигналом для суспільства».

За словами Володимира Філенка, головна причина розчарувань, які виникли в народу після революції, — «невідповідність гасел Майдану і дій деяких політиків Майдану».

«Однією з найбільших помилок було те, що після Майдану відбулася героїзація політиків, а не громадян, які робили революцію», — вважає Микола Томенко. А Тарас Стецьків наголосив, що до Дня свободи, який відзначається 22 листопада, в річницю Помаранчевої революції, «найкращим подарунком від політиків суспільству було б створення демократичної коаліції».