На Майдані буде віче

21.11.2007
На Майдані буде віче

Під час виступу Віктора Ющенка на мітингу з нагоди відзначення першої річниці Помаранчевої революції. (Фото автора.)

День свободи 22 листопада — річницю Помаранчевої революції на майдані Незалежності — в Києві, швидше за все, знову відзначатимуть без політиків. Натомість завтра на центральній площі відбудуться концерт і мітинг. Відповідну заявку до київської мерії подав оргкомітет, про плани якого вчора на прес–конференції звітував голова громадської організації «Реформація» Микола Коханівський.

Як повідомляє агенція «Інтерфакс–Укра­їна», до оргкомітету, крім «Реформації», входять також представники громадської організації «Народна варта», УНА–УНСО і громадської організації «Тризуб» ім. Степана Бандери. За словами Коханівського, чи буде встановлюватися на майдані велика сцена, залежить від рішення міської влади. Якщо дозвіл буде надано, на великій сцені «обов’язково виступлять відомі виконавці періоду Помаранчевої революції, які вже висловили свою готовність взяти участь у такому концерті». Якщо ж установка великої сцени буде заборонена, за словами Коханівського, учасники акції все одно встановлять невелику сцену, як це було минулого року.

За словами представника оргкомітету, у рамках святкування третьої річниці революції на Майдані планується провести «всеукраїнське віче», на яке буде винесено три питання: скасування політреформи, ухваленої в 2004 році; заборона на території України Компартії; переобрання мера Києва Леоніда Черновецького. Після віча учасники акції планують пройти до секретаріату Президента для того, щоб передати вимоги своїх зборів.

Раніше повідомлялося, що заявку на мітнг 22 листопада разом із «Народною вартою» подавала також партія «Народний союз «Наша Україна».

Минулого року на День свободи власна програма святкування — поза «вулицею» — була і в «польових командирів Майдану», і в секретаріату Президента. Так, очевидно, буде й цього разу.