Баба Параска «підштовхнула»?

16.11.2007

Крига скресла: сталося диво, і робоча депутатська група, яка покликана організаційно підготувати перші засідання новообраної Верховної Ради, вчора обрала собі голову. Тридцятьма голосами «за» представники всіх п’яти політичних сил, які пройшли до парламенту, проголосували за «регіоналку» Раїсу Богатирьову (правда, самої пані Раїси на цьому засіданні не було — захворіла). Так само одностайно її заступником був обраний «нашоукраїнець» Роман Зварич, а секретарем групи — її учасник від Блоку Литвина Ігор Шаров. За останнього було віддано лише 29 голосів, оскільки скромний Шаров сам за себе не голосував.

Мабуть, на «підготовників» позитивно вплинула присутність неподалік славнозвісної баби Параски, яка дуже рвалася «допомогти» їм дійти згоди. Як повідомила «Українська правда», Параска Королюк прийшла до приміщення ВР із посвідченням помічника народного депутата, однак далі першого поста охорони її не пропустили, бо права проходу «під купол» на Грушевського, 5 така перепустка не дає.

А ще за годину до початку засідання групи знову скидалося на те, що ні до чого вони там не домовляться. «Наша Україна — Народна самооборона» в особі Бориса Тарасюка (та й не лише його) наголошувала, що ні за яких умов не погодиться на обрання головою підготовчої групи комуніста, а Партія регіонів вустами Ганни Герман знову обіцяла висунути на посаду голови підготовчої групи саме «червону» кандидатуру. «Валентин Матвєєв (представник Компартії. — Ред.) як ніхто інший найбільше підходить для цієї роботи. Він має великий досвід роботи в регламентному комітеті, і ми спробуємо переконати наших колег», — розповідала журналістам пані Герман.

Нагадаємо, напередодні засідання підготовчої групи вкотре завершилося пшиком саме через несподіваний вибрик «регіоналів». Олександр Турчинов із Блоку Тимошенко запропонував обрати головою представника ПР, оскільки ця партія на виборах набрала найбільше голосів. Усі з такою пропозицією нібито погодились, та по перерві, яка замість обіцяних 15 хвилин тривала майже три години, «Регіони» висунули в голови... комуніста Матвєєва.

«Помаранчеві» заявили, що «Регіони» навмисне затягують процес. Мовляв, що довше новий парламент не збиратиметься на засідання, то більше чинний поки уряд Януковича накопичить у своїх кишенях капіталів. А дехто ще й матиме більше часу для того, щоб внести розбрат між потенційними партнерами по коаліції демократичних сил... Дійшло до того, що навіть Президент Ющенко з Ізраїлю запропонував нардепам свою допомогу. «Якщо треба, я готовий робочу групу з організації роботи парламенту після свого приїзду зібрати у секретаріаті Президента у вигляді попередніх консультацій», — сказав глава держави, зауваживши, що це не в його компетенції і було б принизливо для парламенту, тому краще б депутати домовилися самі.

І вони таки домовились. Ба, більше — одразу ж після обрання голови визначилися з датою першого засідання Верховної Ради VI скликання. Пропозицію «регіонала» Миколи Азарова підтримали одностайно: перша сесія парламенту стартує 23 листопада.