Номер не пройде

15.11.2007
Номер не пройде

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Увага Віктора Ющенка до ДАІ ще ніколи не закінчувалася для автоінспекції добром. От і після участі Президента в останній нараді з’явився Указ «Про скасування спеціальних номерних знаків для службових транспортних засобів». Мета — створення рівних умов та посилення відповідальності всіх учасників дорожнього руху, повідомляє прес–служба Президента. Виконувати указ має Кабмін, а вилучати спецномери — МВС. Термін — один місяць.

В уряді указ Президента хоча й схвалюють, але виконувати не поспішають. Принаймні віце–прем’єр–міністр Олександр Кузьмук каже, що спочатку уряд створить робочу групу, мовляв, ДАІ «думатиме, як це зробити». Пан Кузьмук позитивно відгукується про указ, вважає, що спецномери необхідно було відмінити вже давно, але, на його думку, потрібно залишити особливі номери для Збройних сил і міліції. Тим самим натякаючи, що не поспішатиме прощатися з власним жерстяним свідченням чиновницького привілею.

З’ясувалося, що в Державтоінспекції вже не думають над указом, а виконують його у відведені терміни. За даними «УМ», начальник Департаменту ДАІ Олексій Калинський учора дав відповідні вказівки щодо вилучення спецномерів у регіонах. Начальник прес–служби ДАІ Геннадій Гребньов запевнив «УМ», що ніяких складнощів тут немає. Адже існує лише трохи більше двохсот спеціальних номерів, виданих керівникам центральних органів влади (Президенту, керівнику його секретаріату, керівництву Верховної Ради й уряду, керівникам міністерств та відомств, головам облдержадміністрацій та облрад), тож вилучити їх не проблема.

У ДАІ наголошують, що йдеться лише про номери з комбінацією з трьох цифр та Малим державним гербом. Відтак указ Президента не стосується усіляких «крутих» номерів із чотирьох цифр (наприклад, «0001» чи «0777») та номерів із літерами «ВР».

«Новообрані депутати, отримавши службове авто, вже не матимуть номерів із літерами «ВР», бо такі номери виведені з Держстандарту, — пояснює Геннадій Гребньов. — Водночас такі номери залишаться у приватних осіб, яким їх пороздавало Держуправління справами ще за часів Кучми. У приватної особи забрати такі номери ми не можемо — це його приватна власність. Просто на нове авто він таких номерів, із такими літерами вже не встановить. Хоча будь–яку комбінацію з чотирьох, але не трьох цифр власник може замовити в ДАІ за гроші».

Цікаво, що вчора першим здав свій спеціальний номерний знак «004» із тризубом глава секретаріату Президента Віктор Балога. Його заступник Ігор Пукшин передав «козирний» номер особисто генерал–майору міліції Олексію Калинському, про що було складено відповідний акт. За словами Балоги, автомобілі Президента, як і глави його секретаріату, мають звичайні номерні знаки. Він нагадує, що всі чиновники повинні негайно здати спецномери у підрозділи ДАІ. Хто цього не зробить — буде покараний. Адже «не здавши спецномер, можна здати службове посвідчення», натякають на Банковій.

«Усілякі «круті» номери є очевидною ознакою подвійних стандартів, які на дорозі можуть обернутися смертю чи каліцтвом, — зазначає Віктор Балога. — Чиновницьке лобі, яке за згоди МВС протягло рішення про запровадження гербових спецномерів для своїх автомобілів, показало свою зверхність над простими людьми. Президент виправив цей аномальний перекіс».

Учора ввечері обіцяв здати свій гербовий спецномер «107» і голова Держдепартаменту з питань виконання покарань Василь Кощинець. Принаймні у цьому він запевнив «УМ»: «Указ треба виконувати, і я його виконаю. В ДАІ, навзамін, отримаю звичайні номери».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>