Буденне свято революції

08.11.2007
Буденне свято революції

Прихильники комунізму пробилися до Леніна в обхід майдану. (Фото Сергія ТЕСЛЕНКА.)

Традиційні для свят з ідеологічним відтінком протистояння і сутички на вулицях столиці, схоже, людей просто втомили. Сьомого листопада — 90–ту річницю для кого Жовтневої революції, а для кого більшовицького перевороту в Петрограді, — проводити свої акції на майдані Незалежності збиралися і комуністи, і Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Проте напередодні Окружний адміністративний суд закрив головну площу для обох сторін. Тож учора ще зранку міліція перегородила щитами і кордонами вже далекі підходи до майдану Незалежності. «Марш лівих сил» мусив обмежитися вулицею Грушевського, а націонал–патріоти зі «Свободи» та УНСО провели вранці на Михайлівській площі інформаційний пікет про злочини комунізму і поставили у Михайлівському соборі свічки за жертв комуністичної диктатури.

Утім декому таки перепало. Від міліції. Як розповів керівник київської УНСО Ігор Мазур (Тополя), УНСО й «Свобода» рішення суду збиралися виконати, але поставили на майдані Незалежності інформаційний намет під синьо–жовтими прапорами, аби скеровувати своїх прихильників на Михайлівську площу. Біля намету стояли голова київської організації ВО «Свобода» Андрій Мохник та ще кілька чоловік. У планах міліції цього не було, тож «беркутівці», не слухаючи пояснень, просто повантажили всіх пікетувальників до автозаку й повезли до Шевченківського райвідділу. Акція УНСО та «Свободи» набула, відтак, іншого напряму — звільнити своїх людей. Коли верстався номер, націоналісти збиралися пікетувати Шевченківський райвідділ.

Тим часом на Арсенальній площі до полудня зібралося близько двох тисяч людей із червоною символікою. Хоча напередодні анонсувалося, що звідси стартуватиме акція молодих лівих, основний контингент склали дисципліновані бабусі й дідусі, яких Компартія легко мобілізує на кожну свою акцію. Набагато менше було комсомольців. Пізніше червону барву КПУ трохи «розчинили» рожеві прапори Соцпартії. Із молодіжних організацій було помітно націонал–більшовиків. Близько тринадцятої години «уся червона рать» сформувала колону. На чолі стали хлопці, перевдягнені революційними солдатами й матросами, які тримали плакат з Феліксом Дзержинським. З піснями й скандуванням колона спустилася вулицею Грушевського на Європейську площу, де на сходах Українського дому червоні «вожді» влаштували собі трибуну.

 

ЛЬВІВ

Тут вам не Петроград!

У Львові біля пам’ятника воїнам–визволителям на Стрийській вулиці мітингували і ліві, і праві. Як повідомляє «Українська правда», представники «Свободи» закидали яйцями прихильників Компартії, Соцпартії і ПСПУ, коли ті покладали до пам’ятника квіти. «Свободівці» скандували: «Комуняку на гіляку!» та спорудили символічну шибеницю, на якій повішали паперові фігури Леніна і Сталіна, а також дві таблички «для Вітренко і Симоненка». Між представниками «Свободи» і правоохоронцями виникла невелика бійка. За даними міліції, затримано п’ятеро людей.