Ти і я, і ми з тобою

08.11.2007

Поки що головний ворог робочої групи, яка має завдання розкрутити корбу Верховної Ради VI скликання, — це кворум. На засідання збирається або половина членів групи, а якщо й більшість – то непереконлива й нетривка. От і вчорашнє засідання робочої групи тривало якихось 20 хвилин.

На збори прийшли лише представники БЮТ і «НУНС». Як розповіла «Українській правді» голова пресслужби Верховної Ради Вікторія Шведова, загальне число присутніх – 16. Від БЮТ — десятеро, і від «НУНС» — шестеро. Але «нашоукраїнці» перевищили встановлену для них квоту на одного чоловіка, тож кворум насправді так і не назбирався.

Власниця найбільшого представництва в робочій групі, Партія регіонів, засідання ігнорує. «Регіонали» кажуть, що хочуть дочекатися, поки Центрвиборчком зареєструє усіх депутатів, а якраз самі подавати документи в ЦВК не поспішають. Іншими словами, вони можуть тягти бика за роги ще тиждень, поки не спливе максимальний відведений законом термін.

«Депутати Партії регіонів – це солідні люди, — заявив з цього приводу «диригент» «регіональних» голосувань Михайло Чечетов. – Ми не маємо наміру бігати у ЦВК і носити документи по одному, як це роблять інші політичні сили. Ми підготуємо документи всіх депутатів, і всі разом передамо їх у ЦВК для реєстрації».

У словах Чечетова є логіка. Хоча зрозуміло й те, що поведінкою «регіоналів» керує зовсім не педантичність, а політичний мотив.

Не поспішає на засідання робочої групи і єдиний представник Блоку Литвина Ігор Шаров. А саме його рука могла стати запорукою кворуму (і тут «литвинівці» мають «золоту акцію»). Сам Володимир Литвин пропонує такий варіант: попередні переговори всіх зі всіма. На думку Литвина, треба провести засідання групи за участю керівників партій і блоків і «вирішити ключову проблему — визначити дату проведення першого засідання Верховної Ради». «Політичні сили, представлені в парламенті, налаштовані на конфлікт», — заявив Литвин учора в інтерв’ю агенції «ІнтерфаксУкраїна».

Але хтозна, можливо, причина неявки представника Блоку Литвина – образа на перебіг вівторкового засідання. Позавчора Ігор Шаров покинув збори, бо його недослухалися. Шаров запропонував на посаду керівника групи Адама Мартинюка «як професійну людину», котра вже двічі очолювала такі групи. Ця кандидатура не була підтримана, бо Юлія Тимошенко запропонувала на цю посаду «нашоукраїнця» Романа Зварича. «Оскільки його (Шарова —Ред.) пропозиція розходилася з думкою Тимошенко, то поправка, запропонована ним, визнана некоректною, і він залишив засідання, сказавши, що не хоче брати в ньому участь», — розповів про колізію Олександр Мороз.

Сан Санич, який має готувати перше засідання нової ВР як Голова попереднього парламенту, також вважає, що БЮТ і «НУНС» некоректно поставилися до колег, коли запропонували обрати керівні органи групи за відсутності кворуму простою більшістю присутніх. До слова, позавчорашнє засідання теж довелося закрити через відсутність більшості.

 

ПРЯМА МОВА

Юлія Тимошенко, лідерка БЮТ:

— Наша політична сила пропонує компромісний варіант якомога швидше скликати перше засідання нової Верховної Ради у вівторок, 20 листопада, для того, щоб всі депутати встигли зареєструватися, і щоб цей термін ще не сплив. Я думаю, люди вже зачекалися законів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Лідер партії «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко закликає не звертати увагу на відсутність підписів кількох членів блоку під намірами щодо створення демократичної коаліції й запевняє, що саму угоду підпишуть усі члени блоку. «Я раджу скерувати це питання до них, — цитує Кириленка «УП». — Я відповідаю за те, щоб 72 голоси було для коаліції демократичних сил. Тоді, коли парламент збереться, 72 голоси за коаліцію у нас буде». Кириленко також наголосив: «Якщо хтось раптом прозрів і відчув, що він за широку коаліцію, то нехай прямо так і скаже. У нас є ще час, щоб три наступні депутати по списку зайшли до депутатської фракції «Наша Україна — Народна самооборона».

Нагадаємо, зобов’язання наразі не підписало троє «нашоукраїнців» — Ігор Кріль, Василь Петьовка та Іван Плющ. Партнер «НУНС» по ймовірній коаліції Олександр Турчинов вважає, що підписання документа всіма «нашоукраїнцями» залежить і від Президента, бо «Кріль і Петьовка — близькі люди до керівника глави секретаріату Президента, а Плющ поки працює секретарем РНБО».