«Зірок» — кури не клюють

31.10.2007
«Зірок» — кури не клюють

Схоже, в майбутньому, аби мати в центрі Донецька «іменну зірку», вже не потрібно буде мати грандіозних успіхів у спорті, мистецтві чи в інших царинах. Для цього достатньо тільки товстого гаманця. Про ідею майбутніх змін посеред Донецька можна дізнатися через інтернет — на сайті проекту «Наше місто». На електронну адресу всім бажаючим пропонується відправити вже заповнену форму замовлення. Таким же способом можна й підтвердити оплату. А вартість гранітної плитки у вигляді зірки з прізвищем замовника на бульварі Пушкіна, на думку авторів проекту, є цілком доступною. Зокрема, іменна зірка (з одним прізвищем) обійдеться в 5 тисяч гривень. Так звана весільна, де в обрамленні двох обручок будуть два прізвища, — 7 з половиною тисяч. А якщо ось так увіковічнитися заманеться цілому підприємству чи фірмі, слід буде розкошелитися на 10 тисяч гривень.

Майбутній виконавець цієї ідеї — Євгенія Гриднєва як приватний підприємець зареєстрована в Маріуполі, перебуває саме там і тому спілкування з потенційними клієнтами– донеччанами поки ведуться по телефону та через інтернет. Хоча похвалитися замовленням на іменну зірку підприємець поки не може — честолюбці здебільшого тільки цікавляться проектом і роздумують. На переконання Євгенії Гриднєвої, подібні сумніви виникають насамперед через те, що клієнти вагаються в законності проекту. Хоча, запевняє вона, ідея пройшла через yсі відповідні інстанції і на облаштування «Алеї зірок» уже є навіть дозвіл міського голови Донецька.

«Землю в оренду ми не брали, — пояснює приватний підприємець. — Землевідведення для цього проекту теж не потрібне, бо наша робота полягає в тому, аби зняти існуючий елемент покриття і на його місце покласти готову гранітну плитку у формі зірки».

Усього на ділянці бульвару Пушкіна від проспекту Маяковського до проспекту 25–річчя Робітничо–cелянської Червоної aрмії заплановано розташувати приблизно 360 гранітних зірок. І вони, на переконання головного архітектора Донецька Станіслава Ващинського, претендують на те, аби стати родзинкою шахтарської столиці. «Ми вважаємо, — каже головний архітектор, — що в будь–якому місті повинна бути своя родзинка, і це — одна з можливих. А взагалі те, що з’явиться на бульварі Пушкіна, буде просто елементом благоустрою. Ця ділянка залишається у власності міста. А приватне підприємство абсолютно законно буде монтувати плитки зі справжнього граніту натомість частини фігурних елементів покриття, якими зараз встелений бульвар». Саме тому на одному з останніх засідань Донецької міської ради цю ініціативу приватного підприємства схвалили і дали дозвіл.

Щоправда, на думку Станіслава Ващинського, попередня назва «Алея зірок» таки недоречна. Тим більш що на тій же існуючій у Лос–Анджелесі «Алеї зірок» визнаних кіномайстрів увіковічнюють за іншим принципом. Отож у даному разі згаданому «елементу благоустрою» «батьки міста» утримуються надавати «зірковий» статус. Його звуть просто своєрідним і приємним сюрпризом для городян. А останні між собою поки іменують «сюрприз» «Алеєю дірок». Мабуть, мають на увазі дірки, зроблені в гаманцях бажаючих увіковічнитися згаданим способом.