Шантаж холодом і безводдям

20.10.2007
Шантаж холодом і безводдям

Водопостачання Кіровограда і ще кількох міст області забезпечує найдовший в Європі водопровід «Дніпро — Кіровоград». За унікальність 130 кілометрів труб платити доводиться кіровоградцям. Адже коли відключають воду хоч для одного з міст на лінії, то воду не отримують і мешканці решти населених пунктів області.

Вже стало «традицією», що бодай раз на рік усі чотири міста залишаються на тиждень без води — на водогоні проводять ремонтні роботи. Уявити подібне — багатотисячні міста на тиждень залишаються без води — в XXI столітті важко. Тим більше що цього разу (в перший тиждень жовтня) воду під будинки не підвозили. Навіть у дитячих садочках до батьків зверталися з вимогою принести 2 літри води на день — інакше зачинять туалети!

І це незважаючи на те, що в Кіровограді існує кілька альтернативних джерел водопостачання, які вже багато років через брак коштів не можуть підключити для загального користування.

Та здивуванню й обуренню кіровоградців не було меж, коли 15 жовтня, замість тепла в оселях і тих же садочках та лікарнях, не тільки не з’явилося тепло, а знову зникла вода! Цього разу запастися життєдайною вологою ніхто не встиг: адже вода тільки–но з’явилася після тижня «посухи».

Офіційна причина чергового відключення — борг водоканалу енергетикам. Але справжня причина в іншому. Кіровоградців поставили перед вибором: або без тепла і води взагалі, або з першим і другим — за вищою ціною. Шантаж та й годі! В день відключення на засіданні Кіровоградського міськвиконкому питання про водо– і теплозабезпечення прозвучало однозначно — потрібно підвищити тарифи. І це при тому, що в Кіровограді оплата за воду — одна з найвищих в Україні (через обслуговування унікального водогону).

Надзвичайна сесія Кіровоградської міськради вирішила поки що обмежитися дотацією водоканалу з міського бюджету. Про опалення поки що взагалі не йдеться. Тим часом роботу лікарень і дитячих садочків ніхто не відміняв. При 9 градусах тепла в групах діти сплять і граються, а в лікарнях — проводять операції...