Козача пристань для туристів

18.10.2007

В області триває підготовка до проведення тут одразу двох футбольних чемпіонатів — молодіжного «Євро–2009» та «дорослого» «Євро–2012». Причому разючі зміни невдовзі відчують і господарі, і гості краю. Зокрема, аби «цивілізовано» зустріти останніх, при обласній бібліотеці імені Крупської буде створено туристично–інформаційний центр. Також забезпечуватимуть приїжджих усією інформацією про цікаві тутешні місця та об’єкти електронні центри, встановлені в аеропорту, на вокзалах та в готелях. Тобто, схоже, нині робиться все, аби в майбутньому Донеччина пережила справжній туристичний «бум».

Учасники засідання координаційної ради з питань розвитку туризму Донецької облдержадміністрації неодноразово згадували приклад тих країн, де вдалося підняти економіку саме завдяки розвитку туризму. І згодом зробили висновок: Донеччині, з її унікальними природними даними, теж варто спробувати використати таку можливість. «Розробляючи туристичні маршрути на будь–який смак, ми готові запропонувати відразу чотири варіанти: промисловий, сільський, зелений та культурно–пізнавальний, — переконаний начальник Управління культури та туризму Донецької ОДА Микола Пташка. — А окрім вже добре відомих, у області незабаром з’являють нові туристичні об’єкти, що обов’язково сподобаються іноземним гостям та нашим співвітчизникам».

Обіцяні зміни відбудуться, приміром, у Слов’янському районі, де планують відкрити центр історії кераміки «Вілла Марії», туристичний комплекс архітектури та побуту в селі Прелесне, а також культурно–спортивний туристичний центр «Козача пристань». Щодо останнього об’єкту, то він буде розташований на березі Сіверського Дінця, де в XVI столітті справді мешкали козаки. На згаданій території тепер є намір збудувати церкву, музей слави, будинок козацької ради, кузню, сторожові вежі тощо. Відвідувачів «Козачої пристані» тут навчать азів майстерності володіння шаблею та прийомам боротьби. До послуг туристів також будуть козацькі «чайки», на яких можна повеслувати Дінцем. Ну і, само собою, у стилізованих під старовину корчмах та шинках запропонують страви української кухні.

Певна річ, усі заплановані туристичні об’єкти потребують солідного фінансування, а інвестори вже поставили головну умову своєї участі в реалізації проектів — нарешті привести в нормальний стан дороги. Бо й справді, за нинішнього бездоріжжя сюди не ризикнуть їхати найвідчайдушніші туристи. А окрім убогого стану доріг, добряче злякати прибулих також можна нестачею нормальної кількості автозупинок та готелів, низькою якістю телефонного зв’язку та відсутністю інтернет–послуг тощо. Проте керівники міст та районів, де очікується наплив туристів, запевняють, що через кілька років ситуація докорінно зміниться і всі об’єкти будуть відповідати європейським стандартам.