Червоно–чорне віче дало наказ парламенту

16.10.2007
Червоно–чорне віче дало наказ парламенту

«Спецназівці» не пускають лівих на Хрещатик. (Фото Олени БІЛОЗЕРСЬКОЇ.)

Під покровом Пресвятої Богородиці, в День українського війська 14 жовтня у Києві на Софійській площі знову зібралися ті, хто шанує подвиг борців за самостійну Україну. Відзначити 65–річчя Української повстанської армії прийшло близько 5 тисяч небайдужих. Були й учасники власне бойових дій.

 

Новий парламент визнає УПА

«Ми щасливі, що на сімнадцятому році незалежності України маємо можливість відсвяткувати 65–ту річницю створення УПА у столиці на державному рівні. Це мав би бути вступ до виправлення несправедливості й визнання УПА й ОУН, які одиноко боролися у Другій світовій війні за Українську соборну самостійну державу», — так, зі сцени закликав народних депутатів відновити історичну справедливість Михайло Зеленчук, голова Всеукраїнського братства вояків УПА.

На відміну від попередніх років, колишні повстанці мають підстави цього очікувати. Напередодні свята Віктор Ющенко перший із президентів України підписав указ про відзначення круглої дати на дер­жавному рівні, що, безумовно, має стати сигналом й до майбутньої парламентської коаліції демократичних сил, якій належить законодавчо закріпити за вояками УПА статус бійців за незалежність. «Без сумніву, блок «Наша Україна — Народна самооборона» ініціюватиме визнання боротьби УПА боротьбою за незалежність України. Більше того, визнання вояків Української повстанської армії було умовою об’єднавчого процесу патріотичних партій у єдиний блок, — зазначив у розмові з «УМ» майбутній народний депутат від «НУНС» Іван Заєць.

Не сумнівався у можливості здійснення історичного кроку вже до кінця 2007 року і БЮТівець Андрій Шкіль. «Це рішення буде рішенням демократичної коаліції. Єднання у БЮТ є, і, думаю, до кінця року ми підтримаємо законопроект про визнання УПА», — запевнив нардеп V скликання.

Водночас «допомогти» у цьо­му парламентаріям збираються й інші громадські організації та партії. «За тиждень до позачергових парламентських виборів Блок Тимошенко і «НУНС» обіцяли підтримати такий законопроект, — зазначив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. — Тому подивимося, як вони стримають слово. А при потребі ми всіма конституційними методами допоможемо їм визначитися».

Підтримати таку «допомогу» обіцяють і радикальні праві, які з недовірою ставляться до запевнень політиків. «Коли наші нардепи перестануть бути патріотами лише напередодні виборів, тоді все у нас буде гаразд, — висловив думку голова київської міської організації УНА–УНСО Ігор Мазур. — Парламент нового скликання просто зобов’язаний визнати УПА, а якщо ні, ми будемо тиснути на них силою, виводячи тисячі свідомих українців на вулиці».

«Зірки» теж висловлюють повагу

Привітати ветеранів УПА приїхали й відомі співаки, і журналісти. Зокрема, Тарас Петриненко назвав «упівців» «святими людьми»: «Вони переживали несправедливість, борячись за нашу свободу тоді, й зазнають несправедливості зараз. Тому я мусив приїхати і висловити їм свою повагу». А відомий спортивний телеведучий Ігор Мірошниченко виказав радість, що 14 жовтня вже стало днем єднання патріотів і людей, яким небайдужа Україна. «Це дуже важливо, що в нас з’явилося місце для прояву патріотизму. На щастя, в особі цих людей ми маємо приклад того, як необхідно відстоювати власну позицію, борючись за незалежність», —каже Ігор, учасник віча.

Після закінчення акції на Софійській площі колона під державними та червоно–чорними стягами пройшла вулицями столиці. Оскільки суд заборонив марш по Хрещатику, колона промарширувала по вулиці Володимирській і до Саксаганського. Далі просунутися не вдалося — на заваді став спецпідрозділ «Беркут». Хоча потреби не пропускати колону й не було: перехожі кияни вітали й підтримували учасників ходи вигуками «Комуняку — на гілляку!» та «ОУН–УПА — державне визнання!»

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Попри те, що святкування річниці УПА цього разу в столиці пройшло досить спокійно, без провокацій усе ж не обійшлося. Активністю відзначилися прогресивні соціалісти Наталії Вітренко, які спробували прорвати загороджувальні кордони міліції. «Беркутівці» дали рішучу відсіч.

Неподалік Бессарабського ринку відбулася невелика бійка між представниками націоналістичних сил та молодими комуністами, яку вчасно припинили правоохоронці. У підсумку «за дрібне хуліганство та непокору співробітникам міліції» було затримано 24 представники різних політичних сил, яких після складання адміністративних протоколів про правопорушення відпустили по домівках.