Для угоди нема поганої погоди

16.10.2007

Після того, як Центрвиборчком оголосив офіційні результати виборів, Блок Юлії Тимошенко і «Наша Україна — Народна самооборона» отримали карт–бланш на формування коаліції. Звісно, її зафіксують уже після того, як народні депутати одержать посвідчення, але, щоб не повторити минулорічних помилок, домовленостей потрібно досягати якнайшвидше.

Коаліційна угода між Блоком Тимошенко і «Нашою Україною» вже готова — про це вчора повідомила прес–служба БЮТ. Підписання документа було заанонсоване одразу після оголошення ЦВК офіційних результатів виборів. «Ніяких розбіжностей щодо підписання коаліційної угоди між демократичними силами не існує», — повідомили у Блоці Юлії Тимошенко.

Інформацію про те, що БЮТ і «НУНС» оформлять союз «як тільки — так і зразу», підтвердив Юрій Луценко. «Щойно депутати складуть присягу, одразу буде сформована коаліція», — сказав перший номер списку «НУНС» в інтерв’ю журналу «Кореспондент».

Водночас «помаранчеві» блоки ще продовжують працювати над текстами законопроектів, які буде внесено на першочерговий розгляд Верховної Ради. Зокрема, йдеться про закон про Кабінет Міністрів.

Учора «помаранчеві» лідери — Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та В’ячеслав Кириленко — зустрічалися в секретаріаті Президента з главою держави. Вони сіли за стіл о пів на четверту, і, коли верстався цей номер «УМ», інформації про підсумки переговорів ще не було.

Віктор Ющенко сподівався почути від співрозмовників інформацію про конкретні домовленості. Нагадаємо, минулого тижня Президент доручив «помаранчевим» розробити пропозиції з формування коаліції, визначити кандидатуру Прем’єра та опрацювати план роботи уряду на найближчу перспективу. Заодно Віктор Ющенко виступив з ініціативою підкорити йому «силовий» блок (включно з Міністерством внутрішніх справ), посилити інститут РНБО та повернути можливості, які в глави держави забрав закон про Кабмін у чинній редакції.

Як уже повідомляла «УМ», фундаментом «помаранчевої» коаліції має стати п’ятничний чин «нашоукраїнців»: кандидати в нардепи від «НУНС», які мають прохідні місця в списку, підписали зобов’язання увійти до демократичної коаліції саме з Блоком Тимошенко. При цьому Юрій Луценко закликав своїх колег дотримуватися домовленостей із партнерами та обіцянок перед виборцями. Відповідаючи на запитання журналу «Кореспондент» про обережне ставлення першого заступника голови партії «Наша Україна» Юрія Єханурова до Юлії Тимошенко, Луценко сказав: «Якщо Юрію Івановичу або комусь іншому не подобається формат парламентської більшості, обумовлений угодою про створення виборчого блоку, який зробив його депутатом, якщо він вважає це помилкою, — він може зняти з себе повноваження депутата і критикувати нас по–чорному».