Я поведу тебе в Muse

16.10.2007
Я поведу тебе в Muse

Метью Белламі на київському концерті.

У суботу в київському Палаці спорту виступив легендарний англійський гурт Muse. Для українського меломана це — подія якщо не життя, то року точно. Вже звечора біля Палацу спорту було ніде голці впасти. Молодь, незважаючи на холоднечу, чекала на вулиці більш ніж годину. А музиканти не поспішали. Якщо була б запланована група на розігрів, то концерт розпочався б о 19.00 і ніхто б не підхопив застуду.

 

Muse з трансформерами і рожевими квітами

Від прелюдії розігріву Muse відмовилися. Хоча з Москви пропонували запросити на розігрів «Океан Ельзи». Для такої драйвової групи підготовляти публіку непотрібно. Їхні шанувальники ще задовго до приїзду музикантів в Україну готові були вловити хвилю і віддатися сповна обміну енергією між музикантами і слухачами.

На концерті «м’юзівці» надали перевагу пісням з останнього альбому Black Holes and Revelations, хоча фанати змогли почути й низку композицій, що їх вважають «класичними», на кшталт New Born і Feeling Good. Почали виступ з першої пісні альбому Take A Bow. Для хлопців є традиційним вражати світловим шоу з феєрверками і димовими пірамідами. На екрані позаду музикантів спершу йшла суперова комп’ютерна графіка із зелених кубиків, а під Supermassive Black Hole марширували автороботи.

Muse не відходили від іміджу драйвової групи, але не забували і про романтиків. Для них спеціально виконали дві ліричні пісні, під які весь зал горів маленькими вогниками запальничок і мобільних. На сцені теж панувала романтика на повну. На екранах літали то метелики з квітами, то вабило зоряне небо.

Додатковим плюсом була свобода вокаліста–клавішника Метью Беламі, басиста Кріса Уолстенхолма й ударника Домініка Говарда показати власну віртуозність. Соло, зіграні клавішником, музичні критики порівнюють із музикою Рахманінова.

Протягом півторагодинного виступу «м'юзівці» говорили мало. Метью якось між іншим сказав: «Спасіба, Кієв» і «Прівєт, Кієв». А це свідчить, що про Україну вони нічогісінько не знають. Для них це ще один концерт, який включений у програму світового турне. Однак це був не просто виступ, а концерт на вищому рівні, яких в Україні не так уже й багато. Концертна програма була, як то кажуть, відшліфована до блиску. Команда за кулісами не дрімала жодної секунди. Для кожної нової пісні за лічені секунди приглушеного світла Метью міняли гітари.

Недодрайвування компенсували футболками

Ближче до закінчення в залі остаточно погасло світло і запахло нібито прощанням. Через три хвилини «м’юзівці» повернулися і випустили в зал 13 велетенських синіх повітряних куль. Фанати спершу спробували ними кидатися, але потім попроколювали. Звідти як на маскараді посипалися кольорові папірчики. Нібито на біс, хоча про те, що це останні хвилини концерту, ніхто не здогадувався, Muse виконали ще дві хітові пісні з альбому і пішли, не сказавши ні слова на прощання.

За весь концерт хлопці жодного разу не перевдягалися. Метью був у чорній сорочці з невеликим білим написом і чорних штанах, Кріс — теж у чорному, тільки з білою тоненькою краваткою. Найяскравішим був Домінік. Він хоч і ховався за барабанами, однак його салатові штани світилися здалеку. Напередодні приїзду музиканти замовили в організаторів по дві пари трусів–боксерок на кожного. Коли вони їх використовували — для концертної агенції АСА і глядачів залишиться загадкою.

Із Палацу спорту глядачі йшли з досить дивним враженням. Вони нібито недослухали, недодрайвували і недокайфували. Тому не дивно, що великим попитом користувалися на виході футболки з написом Muse — по 120 грн., навіть більше, ніж диски — по 80.

Українські любителі рок–музики змогли відвідати подію, про яку зможуть розповідати не лише друзям, а й дітям. Музиканти з гурту «Гудімов» після концерту не могли натішитися, що побували на такому (!) концерті. «Це ж яка професійність, яка духовність!» — повторював бас–гітарист. Серед натовпу також були помічені Каша Сальцова, солістка гурту «Крихітка Цахес», і бас–гітарист гурту «Гайдамаки» Володимир Шерстюк.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>