Працюємо п’ятиденками

09.10.2007
Працюємо п’ятиденками

До переговорів про формування коаліції долучився Президент Віктор Ющенко. Учора в секретаріаті глави держави була запланована його зустріч та лідерів політичних сил, які подолали виборчий бар’єр. Консультації розпочалися о 15–й годині. Тема переговорів — стан реалізації домовленостей щодо формування парламентської коаліції та встановлення формату відносин між владою та опозицією. Принаймні так визначає спрямованість домовленостей інтернет–сайт Президента.

 

Давайте жити дружно

Зустріч почалася зі вступного слова глави держави. Віктор Ющенко доручив переможцям виборів напрацювати пропозиції щодо майбутнього формату коаліції та кандидатури на посаду Прем’єр–міністра максимум упродовж п’яти днів. «Я б дуже хотів, щоб політичні сили, які пройшли до ВР, і їхні лідери зокрема, зробили висновки з короткого політичного періоду, в якому перебував парламент V скликання», — цитує Ющенка УНІАН.

Президент нагадав, що на цих виборах була лексика, «яка не сприяла конструктивізму в українській політиці». Натомість Президент хоче бачити злагоджену роботу всіх гілок влади: «Переконаний, що сьогодні ми маємо унікальний шанс звернути увагу на ті речі, на які роками не звертали уваги».

Глава держави закликав скасувати закон про Кабінет Міністрів, а також віддати в підпорядкування Президента весь силовий блок.

Президент зазначив, що політичні сили, які перемогли на виборах, упродовж найближчих днів повинні визначитися, хто перебуватиме в коаліції, а хто — в опозиції.

Щодо симпатій Віктора Ющенка, то з його останніх інтерв’ю випливає: він підтримує створення демократичної коаліції. Щоправда, з наданням широких прав, зокрема й посад, опозиції (читай — Партії регіонів). Скажімо, в інтерв’ю французьким мас–медіа Віктор Андрійович відзначив, що коаліцію мають формувати «помаранчеві» сили, але хай би вони надали опозиції окремі «портфелі міністрів, а також комітети і посади парламенту».

Учора після переговорів представники БЮТ і «НУНС» повідомили, що погоджуються віддати «Регіонам» посади віце–прем’єра–«контролера» і заступників міністрів.

Комуністи — «ліві»

Цікаво, що, хоча однією з тем учорашньої розмови була співпраця з опозицією, на Банкову попервах не запросили представників Компартії. Петрові Симоненкові подзвонили ближче до самої зустрічі й передали запрошення.

Спочатку подумалося: можливо, на Банковій не вважають КПУ настільки впливовою опозицією, щоб обговорювати з нею механізми співпраці. Подумаєш, 27 голосів проти 175 у Партії регіонів. Чи, можливо, «донів» таки запрошують в уряд, на відміну від комуністів?

Однак «помаранчеві» заперечують можливість створення «ширки». «Наш блок має намір формувати лише одну коаліцію — це коаліція демократичних сил разом із Блоком Юлії Тимошенко», — запевнив учора голова політради «НСНУ» В’ячеслав Кириленко.

Зате Партія регіонів зов­сім не має нічого проти того, аби стати однією з формотворчих сил коаліції. Дехто з «регіоналів» навіть погрожує скласти мандати, якщо ПР не ввійде до більшості. «Якщо влітку 2006 року, коли більше третини народних депутатів уже діючого парламенту подали заяви про відставку, конституційні підстави для недієздатності Верховної Ради були більш ніж спірними, то восени 2007, якщо більш 150 депутатів кожної з політичних сил не приймуть присягу народного депутата, потрібно буде знову призначати вибори у Верховну Раду», — відзначив Сергій Ківалов — видатний юрист, який проявив свої феноменальні здібності ще під час підрахунків у ЦВК в 2004 році.

На цьому етапі погрози Партії регіонів здаються політичним шантажем. «Регіонали» хочуть посилити свої аргументи на переговорах про коаліцію (або про опозицію). У серйозність їхніх намірів мало хто вірить. Наприклад, Юлія Тимошенко ще й побажала би їм щасливої дороги. «Якщо вони зруйнують Раду, ми підемо на нові вибори, і виграємо, — зазначила Тимошенко в коментарі російській газеті «Ізвєстія». — А «Регіони» одержать удвічі менше голосів, ніж їм дісталося 30 вересня».

До речі, вчора Віктор Янукович побував на Банковій ще до початку консультацій. Журналісти побачили його в секретаріаті Президента близько першої години дня. Він виходив із четвертого поверху, де розташований кабінет Віктора Ющенка. Янукович ішов похмурий, у супроводі секретаря РНБО Івана Плюща, повідомляє «Українська правда».

Як «помаранчевіє» коаліція

Тим часом Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна — Народна самооборона» працюють над текстом угоди про створення коаліції. Темп і напрям цієї роботи, звісно, залежали і від учорашньої бесіди у Президента.

Перший раунд коаліційних переговорів завершився у п’ятницю і тривав п’ять годин. Сторони домовилися не видавати громадськості деталей. Прес–служба БЮТ скупо повідомила, що на зустрічі було обговорено «політичну ситуацію в Україні та заходи по завершенню виборчого процесу. Сторони підтвердили чинність угоди про коаліцію демократичних сил у парламенті, яка була підписана раніше».

Щоправда, їм доведеться трішки підправити ту угоду. В ній є застарілі моменти, які треба виписати під нинішні реалії. Щодо програмних тез, то варто підкреслити, що лютневий документ передбачав інтеграцію України в НАТО (щоправда, після референдуму), а також визнання ОУН–УПА на державному рівні.

Перший етап переговорів минув без Литвина. Однак газета «Коммєрсант–Україна» повідомила, що заради приєднання Блоку Литвина до коаліції йому готові надати навіть посаду спікера. Хоча сам Володимир Михайлович наразі скромно відмовчується. «Якщо мати на увазі, що я гарний спікер, і за те, що я приєднаюсь до коаліції, мені ще раз дадуть цю посаду, то я повинен сказати, що я цей етап свого життя вже переріс», — зазначив Литвин в ефірі каналу «Інтер». Він усе ще не виявив симпатій до якогось із варіантів коаліції.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Увечері в п’ятницю на сайті Центральної виборчої комісії з’явилися дані про підрахунок 100% протоколів із територіальних виборчих комісій. Згідно з ними, показники провідних політичних сил такі: ПР — 34,37%, БЮТ — 30,71%, «НУНС» — 14,15%, КПУ — 5,39%, Блок Литвина — 3,96%, СПУ — 2,86%, ПСПУ — 1,32%.

Водночас оголошення офіційних результатів виборів доведеться ще зачекати. «Я думаю, [результати виборів будуть встановлені] числа 14–15–го, навряд чи раніше», — сказав учора журналістам заступник голови ЦВК Андрій Магера. Закон передбачає, що таке зволікання Центрвиборчкому може тривати максимум 15 днів.

Член ЦВК Олександр Чупахін уточнив, що таке оголошення результатів може відбутися, тільки якщо суд не заборонить ЦВК встановлювати їх. А зараз, каже соціаліст Чупахін, у судах розглядаються позови щодо невизнання результатів виборів на деяких дільницях.