Бий «регіонал» «регіонала»?..

06.10.2007

Уся Україна ще не встигла відійти від реготу, викликаного переглядом в інтернеті відео з міським головою Харкова Михайлом Добкіним та секретарем міськради Геннадієм Кернесом (ідеться про робочі матеріали запису звернення Добкіна до городян: недолугий мер не може нормально прочитати підготовлений для нього текст, постійно матюкається, але ще більше нецензурної й обурливої лексики вживає Кернес, котрий, як видно, керує Добкіним у вельми брутальній формі). І ось у Харкові визрів черговий скандал, пов’язаний із секретарем міської ради. Депутат В’ячеслав Картавих позавчора скликав термінову прес–конференцію і в прямому телеефірі повідомив про те, що на нього готується замах. Картавих не виключає провокацій у вигляді підкинутих «речдоків». І за всім цим стоятиме, з його точки зору, все той же невгамовний Кернес, раніше відомий як «авторитет Гепа».

Чорна кицька між двома однопартійцями–«регіоналами» пробігла кілька місяців тому на сесії міськради. Те засідання увійшло в історію як найбільший земельний деребан в історії Харкова, що й змусило В’ячеслава Картавих виступити з досить резонансною заявою. Він повідомив, що Кернес через власні фірми–одноденки забирає всю харківську землю, а відтак шанси інших отримати бодай невелику ділянку під забудову дорівнюються нулю. За виметене сміття з «регіональної» хати пан Картавих був жорстоко покараний. Невдовзі політрада ПР проголосувала за виключення його з партії, а Геннадій Кернес заявив, що саме Картавих був організатором замаху на його життя. Тоді йшлося про вибух, який пролунав біля мерії якраз у ту хвилину, коли секретар міськради виходив на вулицю. Вибухівка вже традиційно була нашпигована переважно металевими кульками, тому від неї ніхто особливо не постраждав.

Заява про причетність депутата до замаху надовго зависла в повітрі і лише днями знайшла досить оригінальне «підтвердження». Цьому передувала ще одна історія. Як повідомляла «УМ», у день передвиборчої поїздки Віктора Януковича до Харкова біля аеропорту був заарештований колишній охоронець покійного Євгена Кушнарьова Ігор Бударний. У нього знайшли зброю, кілька патронів і характерні для тих–таки саморобних вибухівок кульки. За допомогою таких пристоїв під час торічних парламентських виборів був влаштований «псевдовибух» ще й біля харківського офісу Партії регіонів — якраз коли Кушнарьов виходив на вулицю. Так от, колишній начальник Московського райвідділу міліції Харкова, а нині депутат В’ячеслав Картавих заявив, що має достовірну інформацію про візит Геннадія Кернеса до камери Ігоря Бударного. Влаштував їм це побачення нібито заступник начальника УВС у Харківській області Віктор Дятлов для того, аби змусити затриманого свідчити проти Картавих. Екс–охоронець Бударний, за словами депутата, швидше за все, повідомить, що особисто готував вибухівку для колишнього міліціонера Картавих і що той дійсно привів її в дію.

Оскільки для подібних звинувачень потрібні будуть докази, пан Картавих всерйоз побоюється провокацій. Із достовірних джерел депутатові стало відомо, що йому або членам його родини можуть, наприклад, підкинути компрометуючі предмети, а то й узагалі влаштувати замах на життя. У стосунках із Кернесом, вважає Картавих, можна очікувати всього. «Він оточений криміналом, — говорить депутат від ПР. — Усі активно діючі авторитети міста вертяться навколо нього під щільною охороною міліції. Кернес постійно використовує владу для зведення особистих рахунків».

У пошуках захисту пан Картавих уже зустрівся з головою облдержадміністрації Арсеном Аваковим, провів викривальну прес–конференцію і планує подати відповідну заяву до міліції та прокуратури.