РАХУНКОВА ПАЛАТА

05.10.2007

2,4 мільйона дітей

у Східній, Центральній Європі та країнах СНД не отримують початкової освіти, зокрема тому, що їхні батьки не можуть придбати підручники, шкільну форму або заплатити за транспорт. Такі дані наведені в доповіді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). Ще 12 мільйонів дітей не ходять до середньої школи. Таким чином, щорічно 14 млн. молодих людей у Східній, Центральній Європі та країнах СНД вступають у доросле життя, не маючи за плечима атестата про закінчення школи і якої–небудь освіти. У доповіді повідомляється, що найнижчі показники щодо рівня відвідин дітьми шкіл — у Вірменії, Грузії, Киргизстані, Молдові та Таджикистані.

1,5 мільйона гривень

виділив Київ на рекострукції парку «Сирецький гай», що в Подільському районі. За словами першого заступника голови КМДА Дениса Басса, на ці гроші буде не лише відреставровано територію досить запущеного нині парку, а й створено нові квітники, відремонтовано доріжки й освітлення, встановлено нові лавки та смітники. Загалом у Києві в найближчі роки буде облаштовано понад 50 нових парків.

120 тисяч осіб

щороку помирає в Україні від передозувань наркотиками та хвороб, пов’язаних з їх вживанням. Такі дані оприлюднив відомий правозахисник, директор Українсько–американського бюро з захисту прав людини Семен Глузман. За його словами, масштаби наркоманії в Україні вражають — понад 1% українців вживають наркотики або є співзалежними, а це вже масштаби пандемії.

120 тисяч українців

мешкає в Італії. Такі дані оприлюднив веб–сайт газети «Републіка». Цікаво, що ще три роки тому в Італії мешкало менше 58 тисяч осіб українського походження. За даними італійських статистиків, загалом у країні проживає приблизно 2,9 мільйона іммігрантів. Населення ж Італії на сьогоднішній день становить понад 59 мільйонів людей.

2400 гривень

— такою є середня заробітна платня киянина протягом перших дев’яти місяців цього року. Про це «Радіо Київ» повідомила начальник Головного управління статистики столиці Раїса Віленчук. Вона додала, що середня зарплата у столиці на 800 гривень більша від середньої по Україні. В середньому зарплата киянина за рік зростає на 30%.

687 кг шкідливих речовин

становить на рік техногенне навантаження на одного жителя Запоріжжя, повідомила прес–служба мерії міста. За її даними, за рік на одного жителя Запоріжжя припадає 191 кг викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря, 103 кг забруднюючих речовин — у водні об’єкти й 393 кг відходів. На території обласного центру працює понад 230 промислових підприємств, що викидають тільки в атмосферу понад 150 тис. тонн забруднюючих речовин.

47 відсотків

українців зізналися під час опитування, проведеного Інститутом соціальної та політичної психології Академії політичних наук України, що давали протягом останнього року хабарі (у 2006 році ця цифра становила 50,2%). Найчастіше опитані давали хабарі лікарям (30,9%), вчителям і викладачам (16,9%) та працівникам ДАІ (13,1%). Далі, згідно з опитуванням, ідуть працівники органів державної влади та управління, працівники міліції, ЖЕКів, судді, податківці, митники, пожежники. Найбільше уражені корупцією західний і центральний регіони країни.

2–ге місце

посідає Україна серед країн СНД за темпами промислового зростання в січні–серпні 2007 року з показником 10,9%. Про це свідчить інформація Міждержавного статистичного комітету СНД. Лідирує в цьому списку Азербайджан – його показник досяг 32,7% у порівнянні з аналогічним періодом торік. Третє місце у Таджикистану – 8,2%. На четвертому місці опинилася Білорусь із зростанням на рівні 7,7%. У Росії, що посіла п’яте місце, зростання промвиробництва склало 7%.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>