Нові константи

18.09.2007

Група юристів розробила проект конституційних змін, який передбачає внесення суттєвих поправок у текст чинного Основного закону. Ця ініціатива сягає корінням секретаріату Президента. Група працювала під проводом Володимира Шаповала, який нині очолює ЦВК, а донедавна був представником Президента у Конституційному Суді. «Проект видатних юристів України усуває недоречності Конституції 1996 року і вади зміненої Конституції 2004 року», — пише у статті з цього приводу, надрукованій у газеті «Дзеркало тижня», академік НАНУ Ігор Юхновський. Його також залучили до творення нової Конституції.

 

Революційні пропозиції

Ідея така: країні потрібна нова Конституція. На думку Юхновського, свіжий Основний закон мав би набрати чинності у 2009 році. Він має вступити в силу після президентських і парламентських виборів. А щоб до того часу не сталося ніяких катаклізмів, якраз і пропонується ввести положення перехідної Конституції.

Одна з головних ініціатив у проекті «тимчасового», вибачте за богохульство, Основного закону — посилення ролі Президента в зовнішній та оборонній політиці. Він може скасовувати постанови Кабміну, які стосуються цих питань, головує на засіданнях уряду, присвячених обороні, безпеці та зовнішнім справам. Також посилюється інститут Ради нацбезпеки. Рішення цієї структури «автоматично отримують схвалення Прем’єр–міністра й основних міністрів, котрі беруть участь у засіданні РНБО».

Адміністративну структуру держави бачать автори проекту в такому вигляді: держава, області, райони, громади. При них діють виконавчі органи. Натомість роль обласних та районних адміністрацій зводиться до наглядових за аналогією до французьких префектур.

«Перехідний» проект також скорочує терміни, відведені Верховній Раді для затвердження уряду, — до одного місяця. Зараз парламент може місяць формувати коаліцію, а потім іще місяць шукати керівника уряду. Проект же дозволяє сформувати й ситуативну більшість — головне, щоб за місяць була погоджена кандидатура Прем’єра. Інакше глава держави дістає право розпустити ВР.

Президенту також пропонується надати право «звільнити» парламент із політичних мотивів. У такому випадку він призначає референдум про довіру до ВР. Якщо народ підтримує позицію глави держави — Верховну Раду розпускають. А коли громадяни дають главі держави гарбуза — тоді парламент конституційною більшістю (300 голосів) може ухвалити рішення про дострокове припинення повноважень Президента.

Ігор Юхновський вважає, що Президент зобов’язаний схилити партії, котрі переможуть на осінніх виборах, до конституційних змін. Поправки мають бути готові до 30 вересня. Юхновський також пропонує скоротити терміни запровадження цих змін: «[треба] укласти конституційний договір, щоб поправки до Конституції, прийняті на початку першої сесії парламенту нового скликання, набрали чинності відразу, до офіційного затвердження їх на другій сесії».

Що ж до парламенту наступного скликання, то Юхновський теж називає його перехідним. Бо основне завдання ВР–2007 — «підготувати під головуванням діючого Президента проект (або два проекти) нової Конституції. Проект винести на всенародний референдум. Визначити дату набрання чинності новою Конституцією і під неї оголосити вибори до Верховної Ради та вибори Президента держави відповідно до цієї вже нової Конституції».

Серед ідей, які Юхновський пропонує внести до нової Конституції (не «перехідної»), — запровадження ще однієї палати парламенту — Сенату; усунення дублюючих органів у Кабінеті Міністрів і секретаріаті Президента (у цьому ключі — й пропозиція запровадити посаду Прем’єр–міністра–віце–президента) тощо.

Процес пішов

Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій, у коментарі «УМ» так відгукнувся про проекти Банкової: «Конституційний процес почався. В нього втягнулися фактично всі політичні сили, про що, зокрема, свідчать референдуми Тимошенко та Януковича. Оприлюднення частин проекту — це демонстрація конституційних ініціатив Президента і створення відповідних майданчиків і форумів для узгодження нових положень Конституції. Це пробний варіант, демонстраційний проект. Він не остаточний і радше спрямований на провокування справжньої фахової дискусії щодо Конституції».

 

ДО РЕЧІ

Юлія Тимошенко заявила про те, що БЮТові вдалося зібрати 4 мільйони підписів за проведення референдуму щодо внесення змін до Конституції. «І це не просто розчерк пера, а це прізвище, ім’я, по–батькові, паспортні дані, адреса і підпис», — заявила Тимошенко в інтерв’ю телеканалу «Інтер».